Vijesti

Podignuta optužnica za krivotvorenje novca

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Asima Morića, rođenog 1995. godine u Mostaru, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u oktobru i novembru 2019. godine, na području Mostara, počinio pet krivičnopravnih radnji na način da je pribavio pet krivotvorenih novčanica u apoenu od 500 HRK, za koje je znao da su krivotvorene, te ih na osmišljen način stavljao u opticaj kao prave, nanoseći na taj način štetu radnicima.

Krivotvorene novčanice optuženi je stavljao u promet, najčešće plaćajući pojedinačno robu na prodajnim mjestima.

Optuženi se, također, tereti da je 1. juna 2021. godine, na području općine Odžak, a nakon što je prethodno pribavio 40 krivotvorenih novčanica u apoenu od 50 KM, plaćajući račun za robu u prodavnici mješovite robe, pokušao staviti u promet jednu krivotvorenu novčanicu, u čemu nije uspio jer je prodavačica posumnjala u ispravnost novčanice i pozvala policiju.

PROČITAJTE  Vulin: Pronaći ćemo one koji su "pokušali ubiti Vučića" u Srebrenici. To je posao Tužilaštva BiH da radi

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, te krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Povezani postovi: