Vijesti

Podjelom hedija boračkoj populaciji počeo program obilježavanja Dana Općine Stari Grad

Podjelom hedija boračkoj populaciji iz Starog Grada počelo je obilježavanje 02. maja, Dana Općine Stari Grad Sarajevo. Hedije u iznosu od 200 KM danas je dobilo 50 šehidskih porodica – majki i supruga šehida, te 50 nezaposlenih demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Hedije je porodicama uručio općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić koji je istakao simboliku između 02.maja 2022. godine i 02. maja 1992.

„Ove godine dan Općine i ramazanski Bajram poklapaju se istog dana. Postoji velika simbolika u tome jer je 02. maja prije 30 godina odbranjen Stari Grad i Sarajevo, a istog dana bio je i Kurban bajram. Nažalost i nakon toliko godina prisutno je mnogo rušilačkog i remetilačkog faktora, koji bi željeli da BiH nestane. Na njihovu žalost, a na našu radost, Bosna i Hercegovina je konstanta i ona će ostati nepromijenjena i ova država će opstati“, naglasio je načelnik Hadžibajrić, te poručio da je Općina, u odnosu na prošle godine, odlučila povećati iznos hedije za čitavih 100%. „Svjesni smo enormnog povećanja cijena, pogotovo osnovnih životnih namirnica. Iz tog razloga smo za naše korisnike ovaj put pripremili duplo viši iznos nego prethodnih godina“, izjavio je načlenik Hadžibajrić.

Hedije za 50 šehidskih porodica

Hediju je danas dobila i Dženana Mistrić. „Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić današnjim humanim činom pokazuju da ne zaboravljaju svoje stanovnike, a znam da to čine godinama unazad. Za mene, ali i sve ostale dobitnike hedija, uoči mubarek Bajrama ovo znači zaista mnogo, nismo zaboravljeni, a to je najvažnije. Zahvaljujem se u ime svih!“, kazala je Dženana. Demobilisani borac Armije RBiH Razija Smajić pohvalila je također ovaj gest Općine i načelnika Hadžibajrića. „Ovim programom obuhvaćene su brojne boračke porodice iz Starog Grada, iz tog razloga smatram da se treba nastaviti kako bi svi oni imali priliku dobiti nešto od svoje općine. U ovom vremenu poskupljenja bilo kakva novčana pomoć, pogotovo uoči praznika, svakom dobro dođe“, zaključila je Smajić.

Obilježavanje najznačajnijeg historijskog datuma za Općinu Stari Grad nastavit će se 02.maja obilaskom mezara sarajevskih velikana. Planirana je posjeta mezaru Isa-bega Ishakovića, turbetu Gazi Husrev-bega, te Šehidskom mezarju Kovači.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare