Vijesti

Podžić: MO i OSBiH ostaju posvećeni procesu rješavanja viškova NMiMES-a

Sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (Strateški komitet za NMiMES), kojom je predsjedavao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, održana je danas u Tarčinu, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Podžić je pozdravio održavanje još jedne u nizu sjednica Strateškog komiteta, te istakao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i dalje ostaju u potpunosti posvećene procesu rješavanja viškova NMiMES-a radi stvaranja sigurnog okruženja u BiH, iako je iz objektivnih razloga, situacije uzrokovane koronavirusom, bilo manjih zastoja u održavanju sjednica.

Na sastanku je kroz prezentaciju rezultata o realizaciji dosadašnjih aktivnosti, između ostalog, istaknuto je da je do kraja 2020. godine po raznim osnovama, među kojima su prodaja, donacija i demilitarizacija, ukupno riješeno 26.722 tone MiMES-a, a u 2021. godini, od 1. januara do 14. septembra, kroz civilne i vojne kapacitete ukupno je demilitarizovano 115 tona, tako da OSBiH trenutno raspolažu sa 4.800 tona viškova MiMES-a, te sa oko 40.000 komada  naoružanja.

Posebno je naglašeno da prilikom demilitarizacije municije i MES-a nije zabilježen ni jedan vanredni događaj, iako je riječ o visokorizičnim procesima.

PROČITAJTE  Užas u Doboju: Oteli sugrađanina, sjekli skalpelom i ubadali do kosti

Istaknuto je i da je značajan napredak ostvaren na podizanju stepena sigurnosti na lokacijama skladištenja naoružanja i MiMES-a, kombinacijom naprednih mjera tehničke, infrastrukturne i proceduralne prirode, sprečavanja zloupotrebe naoružanja kao i obuke personala, u čemu su značajnu pomoć pružili međunarodni partneri kroz realizaciju mnogih projekata, uključujući projekte EXPLODE+, SAFE-UP i Projekat obilježavanja malog i lakog naoružanja SALW, koji se implementiraju u saradnji i uz podršku UNDP-a u BiH i Misije OSCE-a u BiH i  EUFOR-a.

– Prije 2011. godine, sigurnosna situacija na skladištima municije i naoružanja u BiH bila je alarmantna. Od tada smo postigli mnogo poboljšavanjem sigurnosne situacije u četiri skladišta putem dva OSCE projekta, SECUP i SAFE-UP, te pomažući u uspostavljanju moderne laboratorije za ispitivanje municije u TROM-u Doboj. Provođenje ova dva projekta podržalo je 17 država članica OSCE -a koje su zajedno uložile više od 3,3 miliona eura u te napore – rekla je šefica Misije OSCE-a ambasadorica Kathleen Kavalec.

Komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer izjavio je da „iako su EUFOR i njegovi partneri zadovoljni dosadašnjim napretkom, također prepoznajemo da se mora učiniti još mnogo toga, a na današnjem sastanku Strateškog komiteta obavezali smo se raditi na daljnjem poboljšanju sigurnosti svih građana u BiH.“

PROČITAJTE  Podžić kaže da je vojna vježba sa Srbijom samo odgođena: Razlog je epidemiološka situacija

Na kraju sjednice doneseni su konkretni prijedlozi i zaključci za kvalitetnije i efikasnije rješavanje ovog procesa, a sve radi postizanja konačne realizacije Master plana, zapravo da se prioritetno poveća stepen sigurnosti na lokacijama skladištenja MiMES u cilju smanjenja rizika od neželjenih posljedica kako po pripadnike OSBiH tako i lokalne zajednice u Bosni i Hercegovine.

Sjednici su prisustvovali stalni članovi Strateškog komiteta iz Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, uključujući zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića, načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića sa zamjenikom generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Međunarodni predstavnici na sjednici su bili šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica  Kathleen Kavalec, rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera, komandanti EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo generalmajori Alexander Platzer i Eric Folkestad, predstavnik Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije te predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.Povezani postovi: