Atlas, Magazin

Pogledajte bazen na hrvatskoj obali kojem tepaju da je najljepši na svijetu

Jadranska obala prepuna je dijelova koji oduzimaju dah svojom ljepotom i jednostavnošću, a jedan od takvih je i kameni bazen čije su fotografije obišle svijet jer mu se laska da je naljepši bazen na svijetu.

Bazen je dio hotela Excelsior u Dubrovniku. Taj je hotel poznati simbol luksuza, a smješten je u raskošnoj bivšoj kraljevskoj vili izgrađenoj 1913. godine, svega nekoliko minuta hoda od poznatih srednjovjekovnih gradskih zidina koje uvijek privlače pažnju turista.

Tokom godina njegova postojanja u hotelu su odsjedali uglednici kao što su kraljica Elizabeta II, Elizabeth Taylor, Orson Wells, Margaret Thatcher, Sophia Loren, Sir Roger Moore i mnogi drugi.

Iako je riječ o vrlo luksuznom hotelu koji nudi sve što možete poželjeti, posebnu pažnju na društvenim mrežama ovog ljeta plijeni njegov kameni bazen.

Naime, kako se hotel smjestio tik u more, svi njegovi gosti vrlo lako mogu do kamene plaže koja se nalazi u njegovu podnožju. I to ne bi bilo ništa neuobičajeno da se tu ne nalazi kameni bazen ispunjen morskom vodom u koji ponekad zapljusnu i visoki valovi, te koji izgleda kao da je dio starog Rima ili Grčke.

View this post on Instagram

A post shared by Timotej ?? (@timotej)

U obliku je pravougaonik, ograđen debelim kamenim blokovima na kojima su rupice kroz koje ulazi morska voda, a na njega se naslanja veliko kamenje koje izranja iz mora.

Ovisno o mijenama vode, odnosno o plimi i oseci, bazen se dodatno puni morskom vodom.

Ovaj je bazen, malo čudo prirode i arhitektore, još jedan dokaz da se hrvatska obala može pohvaliti unikatnim mjestima koja su vrhunac turističke ponude.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare