Vijesti

Pogledajte koliko je migranata u protekloj godini prošlo kroz BiH. Evo koliko ih je ostalo

Mapa koju je predstavio UNHCR pokazuje da su u BiH migranti ulazili preko Srbije i Crne Gore, a da je u te zemlje BiH vraćala dio onih koji su prešli teritorij. 

Kroz BiH su u proteklih godinu dana prošla ili je u njoj ostala 13.294 migranta, objavljeno je u najnovijem izvještaju Visokog povjerenstva za izbjeglice Ujedinjenih naroda koji je objavljen prije nekoliko dana. Usprkos tako visokim brojevima, u proteklu godinu dana samo je njih 95 izrazilo namjeru da podnese zahtjev za azil u BiH.

Osim toga, prema podacima UNHCR-a, u BiH je registrirano čak 136 djece bez pratnje, odnosno bez roditelja ili staratelja, prenose Nezavisne novine.

Gledano po mjesecima, najviše novih dolazaka u BiH je bilo u julu, odnosno njih 2.236, što je približno kao i prošle godine u tom mjesecu. Iz podataka je vidljivo da je broj novih migranata u BiH postupno rastao od januara, kada ih je bilo 714, do srpnja, nakon čega je ponovo počeo blago opadati. Već u februaru taj broj je prešao hiljadu i od tada je postupno rastao. Ne računajući Sjevernu Makedoniju, upravo je kroz BiH najviše migranata prošlo na putu ka zapadnoj Europi, koja je uglavnom cilj većine.

U Sjevernu Makedoniju su u proteklih godinu dana ušla ili u njoj odranije boravila 15.442 migranta, a razumno je pretpostaviti da je najveći dio njih do zapadne Europe pokušao proći preko teritorija BiH. Natrag u BiH  To se može zaključiti i iz podatka da je u Srbiji u istom periodu registrirano 9.154 migranta, od kojih je bar dio ušao s teritorije Sjeverne Makedonije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare