Svijet

Pogledajte reportažu koja otkriva kako je izgledao početak pandemije u Wuhanu

Australska javna televizija ABC krajem februara je emitirala 45-minutnu reportažu o izbijanju epidemije koronavirusa u kineskom Wuhanu te kako je iz toga nastala globalna pandemija.

U reportaži se mogu vidjeti i neke neviđene snimke iz Wuhana pod karantinom, naprimjer kako policija odvodi one za koje se smatra da su zaraženi, a među sugovornicima su i strani novinari koji pokrivaju Kinu za medije poput BBC-ja.

Ističe se da je Wuhan grad od 11 miliona, pun studenata sa svih strana svijeta te prometno čvorište, što je također pospješilo širenje virusa, piše Index.

U reportaži se navodi i da su lokalni političari u Wuhanu isprva zataškavali razmjere epidemije te da su prijetili lokalnim ljekarima koji su se o tome usudili javno progovoriti.

Obrađuje se i sudbina dr. Lija Wenlianga, jednog od prvih koji je upozoravao na koronavirus i koji je zbog toga završio na kineskoj policiji. Li Wenliang je umro od koronavirusa kojim je zaražen preko pacijenta kojeg je liječio te je umro 7. februara ove godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare