Ekonomija

Pojava novog soja korone srušila cijene nafte

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 50 dolara zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji koji je pokrenuo novi val strogih mjera zatvaranja, potpirujući zabrinutost za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2.23 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50.03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2.10 dolara nižoj cijeni, od 47.00 dolara.

Pojava novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, za koji se smatra da je 70 posto zarazniji od dosadašnjih, ponovo je raspirila strah od zaraze. Covid-19 do sada je odnio oko 1.7 miliona ljudskih života.

Niz zemalja zatvorio je granice s Britanijom, što je izazvalo haos u prometu i potaknulo bojazni od nestašice hrane na Otoku.

Novi soj virusa već je otkriven i u Australiji, Nizozemskoj i Italiji.

"Novi soj koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao nam je da se optimizam, koji su donijele vakcine i držao je cijene u Londonu iznad 50 dolara, može ispuhati u trenu", konstatira analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Cijene nafte popele su se prošle sedmice u Londonu na 50 dolara, prvi put od marta, zahvaljujući optimizmu koji je potaknuo početak vakcinisanja protiv covida-19, podsjeća Reuters.

"Vijest o novom soju koronavirusa pritisnula je sklonost rizičnim ulaganjima i cijene nafte. Odmažu i nova ograničenja širom Evrope koja će pogoditi evropsku potražnju za naftom", ocjenjuje raspoloženje na tržištu analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

"Poruka je jasna: cijene nafte još su uvijek vrlo visoke i ovisit će i dalje o pandemiji", zaključuje Stephen Brennock iz PVM-a.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je da je novi soj virusa utjecao na cijene nafte i da se tržišta oporavljaju sporije no što se očekivalo. Oporavak bi mogao potrajati dvije do tri godine, ocijenio je Novak.

Negativno raspoloženje u potpunosti je zasjenilo dogovor američkih dužnosnika u Kongresu o 900 milijardi dolara pomoći u koronakrizi i subotnjem uvođenju nove vakcine u SAD.

Dodatni pritisak na cijene stvorilo je i osam novoaktiviranih bušotina u SAD-u u prošloj sedmici, najviše od maja, budući da je proizvođače ohrabrio rast cijena nafte iznad 45 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas na svojoj internetskoj stranici objavila kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica. U četvrtak je iznosila 50.78 dolara.