Svijet

Pojavio se novi soj korone, Svjetska zdravstvena organizacija će mu u petak dati grčko kodno ime. Šta znamo o njemu

Vratili smo se na poznatu teritoriju – rastuću zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa.

Najnovija do sada otkrivena verzija ima najveću mutaciju i to tako dugu listu mutacija da ju je jedan naučnik opisao kao “užasnu”, prenosi BBC.

Potvrđeni slučajevi su još uvijek uglavnom koncentrisani u jednoj provinciji u Južnoj Africi, ali postoje nagovještaji da su se možda proširili dalje.

Odmah se postavljaju pitanja o tome koliko brzo se nova varijanta širi, njenu sposobnost da zaobiđe neke od zaštita koju pružaju vakcine i šta treba učiniti u vezi s tim.

Mnogo je špekulacija, ali vrlo malo jasnih odgovora. Dakle, šta mi znamo?

Varijanta se zove B.1.1.529 i vjerovatno će joj Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak dati grčko kodno ime (poput varijanti Alpha i Delta).

Također je nevjerovatno mnogo mutirana. Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji “neobična konstelacija mutacija” i da se “veoma razlikuje” od drugih varijanti koje su kružile.

-Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji i mnogo više mutacija – rekao je De Oliveira.

Radikalno drugačiji od originala

Na brifingu za medije, profesor De Oliveira je rekao da je bilo ukupno 50 mutacija i više od 30 na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata u ćelije našeg tijela.

PROČITAJTE  U Kantonu Sarajevo 135 novozaraženih koronavirusom. Preminule dvije osobe

Ovaj nivo mutacije najvjerovatnije dolazi od jednog pacijenta koji nije mogao pobijediti virus.

Mnogo mutacija ne znači automatski nešto loše. Važno je znati šta te mutacije zapravo rade.

Međutim, zabrinjavajuće je to što je ovaj virus sada radikalno drugačiji od originala koji se pojavio u Wuhanu u Kini. To znači da vakcine, koje su dizajnirane uz korištenje originalnog soja, možda neće biti tako efikasne.

Neke od mutacija su već viđene u drugim varijantama, što daje uvid u njihovu vjerovatnu ulogu u ovoj varijanti.

Naprimjer, čini se da N501Y olakšava širenje koronavirusa.

Postoje i druge koje otežavaju antitijelima da prepoznaju virus i mogu učiniti vakcine manje efikasnim, ali postoje i druge koje su potpuno nove.

Profesor Richard Lessells, sa Univerziteta KwaZulu-Natal u Južnoj Africi, rekao je:

-Zabrinjava nas da bi ovaj virus mogao imati povećanu prenosivost, poboljšanu sposobnost širenja s osobe na osobu, ali bi također mogao zaobići dijelove imunog sistema.

Bilo je mnogo primjera varijanti koje su na papiru izgledale zastrašujuće, ali se ispostavilo da nisu ništa.

Beta varijanta je izazvala vrhunac zabrinutosti početkom godine jer je bila najbolja u “bjekstvu” od imunog sistema. No, na kraju je Delta, koja se brže širila, bila ta koja je zavladala svijetom.

Profesor Ravi Gupta, sa Univerziteta u Cambridgeu, rekao je:

-Beta je bila samo imuno bjekstvo i ništa drugo, Delta je imala infektivnost i skroman imuni bijeg. Ovo potencijalno ima i jedno i drugo do visokog stepena.

PROČITAJTE  Skijaši u KS ogorčeni: Paradoksalno je da na otvorenom moramo imati potvrdu o testiranju, a u zatvorenom ne

Jasnija slika

Naučne studije u laboratoriji će dati jasniju sliku, ali odgovori će doći brže praćenjem virusa u stvarnom svijetu.

Još je rano donositi jasne zaključke, ali već postoje znakovi koji izazivaju zabrinutost.

Zabilježeno je 77 potvrđenih slučajeva u provinciji Gauteng u Južnoj Africi, četiri slučaja u Bocvani i jedan u Hong Kongu (koji je direktno povezan s putovanjem iz Južne Afrike).

Međutim, postoje tragovi da se varijanta još više proširila.

Čini se da ova varijanta daje neobične rezultate (poznate kao ispadanje S-gena) u standardnim testovima i koji se mogu koristiti za praćenje varijante bez potpune genetske analize.

To sugerira da je 90 posto slučajeva u Gautengu možda već ova varijanta i da je “već prisutna u većini provincija” u Južnoj Africi.

Ipak, to nam ne govori da li se širi brže od Delte, da li je teže ili u kojoj mjeri može izbjeći imunološku zaštitu koja dolazi od vakcinacije.

Također nam ne govori koliko će se varijanta proširiti u zemljama sa mnogo većim stopama vakcinacije od onih u Južnoj Africi (24 posto).

Dakle, za sada nam ostaje varijanta koja izaziva značajnu zabrinutost uprkos ogromnim rupama u našem znanju, i ona koju treba pažljivo pratiti i postavlja duboka pitanja o tome šta i kada učiniti, prenosi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare