Pokradena Saborna crkva Saborna crkva u Mostaru bijelo veliko zdanje sa tri kule i jednim zvonikom na prednjem zidu šest prozora drvo uz desnu stranu crkva plavo nebo bez oblaka dan
Vijesti

Pokradena Saborna crkva, Sekretarijat za vjere: Napadi na imovinu SPC-a u Mostaru nisu iznimka

Noćas je pokradena Saborna crkva u Mostaru iz koje je ukradeno 90 metara kabla, a prilikom krađe uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

“U utorak u 10.10 sati radnik Pravoslavne crkve prijavio je Policijskoj upravi Mostar da je iz crkve otuđeno oko 90 metara kabla. Znači, to je bila instalacija koja je počupana, a uništena je i kutija za osigurače ispod zvonika.

Policijski službenici kriminalističke policije uradili su uviđaj i tragaju za počiniocima”, kazao je Feni glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Povodom ovog događaja reagovao je i Republički sekretarijat za vjere Ministarstva prosvjete i kulture RS. Navode kako su “s gorčinom primili vijest o vandalskom činu napada na Sabornu crkvu Presvete Trojice u Mostaru”.

“Bojimo se da ne upotrijebimo prejaku riječ, ali se mora konstatirati da napadi na imovinu i baštinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru nisu iznimka. Već redovno pravilo. Ono također nalazi svoje ishodište u radnjama ili svjesnosti nepostupanje Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Oni su 2014. godine dozvolili rekonstrukciju i dogradnju objekta poslovna zgrada Eden Villa – u hotel. Time je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizija, te ugrožena Saborna crkva Presvete Trojice kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i staro pravoslavno groblje Pašinovac”, navodi se u saopćenju.

U ovom slučaju, kako ističu iz Republičkog sekretarijata, materijalna šteta je svakako nadoknadiva. Ali osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji dodatno pojačavaju, ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba grada Mostara.

Pozvali su i sve relevantne političke i društvene faktore, kao i pojedince u Federaciji BiH i RS na poštivanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti koje nas obogaćuju.

“Učestali napadi neće uzdrmati vaskrsnu i obnoviteljsku snagu naše Crkve u Gradu na Neretvi u kojem je srpska zajednica kroz povijest ostavila nemjerljiv trag”, poručili su iz Republičkog sekretarijata za vjere.

Oni su pozvali nadležne institucije da procesuiraju počinitelje, zaštite objekte i baštinu, kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare