Politika

Policija će pojačano kontrolirati izletišta tokom praznika u Kantonu Sarajevo

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tokom prvomajskih praznika poduzet će pojačane aktivnosti na kontroli poštivanja svih aktuelnih naredbi nadležnih organa i institucija kako bi na određeni način doprinijeli sprečavanju širenja koronavirusa, kazao je na redovnoj press-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Naglasio je da će biti pojačane policijske aktivnosti, kako na ulicama i putevima odnosno trgovima u Kantonu Sarajevo, tako i na izletištima u naredna tri dana.

„Apelujemo na sve građane da se u potpunosti pridržavaju naloženih mjera Federalnog štaba civilne zaštite odnosno drugih organa i institucija kao i uputa odnosno naredbi policijskih službenika Uprave policije MUP KS na samom terenu“, kazao je Hadžiabdić.

Napomenuo je da su u posljednja 24 sata zbog kršenja naredbe o obaveznoj socijalnog fizičkoj distanci, odnosno obaveznom korištenju zaštitne opreme maske ili drugog prigodnog predmeta za vrijeme kretanja na javnom prostoru, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS prekršajno sankcionirali 53 osobe.

„Korištenjene zaštitne opreme je obavezno i u narednom period. Policijski službenici će i pored drugih kontrolirati i poštivanje naredbe koja se odnosi na ovu oblast“,kazao je Hadžiabdić.

U posljednja 24 sata registrirana su i četiri slučaja kršenja mjera izolacije o kojima su upoznati nadležni inspekcijski organi od organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a KS, a jedna osoba je u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć smještena u prinudnu izolaciju, u objekat koji je zato određen.

Hadžiabdić je podsjetio i na aktuelne naredbe koje je donio Federalni štab civilne zaštite koje se odnose na zabranu kretanja. Starijim osobama od 65 godina na području Federacije BiH je zabranjeno kretanje osim ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od 9 do 13 sati. Osobama mlađim od 18 godina također je zabranjeno kretanje, osim utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Tokom predstojećeg praznika zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu i ta zabrana se odnosi na 1., 2. i 3. maj. Također zabranjeno je kretanje u vremenskom periodu između 22 i 5 sati 1., 2. i 3. maja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare