Vijesti

Policija objavila detalje akcije ‘Kolonija’: Uhapšeno 20 osoba

U zajedničkoj akciji plicijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „Kolonija“, vezano za dokumentovanja grupe lica koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. KZ FBIH, te krivična djela „Razbojništvo“ iz člana 289. i „Teška krađa“ iz člana 287. istog Zakona, saopćeno je.

“U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode 15 lica inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se lica koja su obuhvaćena ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.
Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku”, navodi se u zajedničkom saopćenju FUP-a i MUP-a KS.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima „Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383., „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. i „Protuzakonito posredovanje“ iz člana 382. i „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381. KZ FBiH.

Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišeno je slobode pet lica, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima. Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije”, navodi se u saopćenju.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo povodom današnje akcije izražava zahvalnost na nesebičnom i profesionalnom odnosu načelniku Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a, glavnom inspektoru Ibri Bešliji, kao i postupajućim tužiocima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo pod čijim direktnim nadzorom je rasvijetljeno i zadokumentovano više krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, ali i svim policijskim službenicima i istražiteljima, kako Federalne uprave policije, tako i policije Kantona Sarajevo, koji su duži period profesionalno i temeljito radili na predmetnoj akcijiPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare