Vijesti

Policija objavila detalje drame u Sarajevu: Krijumčari migranata napali policajce. Nađeno oružje i droga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasilo se o sinošnjoj drami koja se odigrala na Ilidži.

“Dana 01.09.2022.godine, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode lica E.M., M.K. i I.H. iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 180. stav 2. KZ BiH (Krijumčarenje ljudi). Isti su prilikom kontrole od strane policijskih službenika na području općine Ilidža zatečeni da motornim vozilima marke “Citroen C5”, reg. oznake K26-K-198 i “Citroen C5”, reg. oznake J87-E-102 vrše prevoz 12 lica-migranata, za koje je provjerama utvrđeno da je njih 7 evidentirano kod nadležne Službe za poslove sa strancima, dok 5 nije prijavljeno nadležnoj službi, niti posjeduje lične dokumente”, saopćeno je iz MUP-a KS.

O svemu je upoznat dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je naložio da se lica lišena slobode i 5 migranata koji nisu prijavljeni nadležnoj službi predaju na dalji rad policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu.

“Imajući u vidu da je iz jednog od navedenih vozila odbačena puška NN marke i kalibra, kao i da se u vozilima nalazila određena količina municije i materije koja asocira na opojnu drogu, o navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je po naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen pretres navedenih vozila kojom prilikom je pronađeno 12 komada metaka nepoznatog kalibra i određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge spid, ekstazi i marihuanu.

Istog dana, policijski službenici lišili su slobode lice M.D. iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti). Naime, isti je prilikom poduzimanja službenih mjera i radnji od strane policijskih službenika, fizički napao dva policijska službenika nanijevši im lakše tjelesne povrede, te su isti, uz upotrebu sile, lišili slobode navedeno lice, o čemu je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, M.D. je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu.

Policijski službenici, pod nadzorom nadležnog tužilaštva, nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, kao i rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za navedeni događaj, uključujući i postojanje osnova sumnje o počinjenju drugih krivičnih djela od strane navedenih lica”, saopćeno je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare