Svijet

Policija riješila slučaj silovanja i ubistva tinejdžerice iz 1975., njena majka život posvetila tome

Kanadska policija saopćila je kako je riješila jedan od najpoznatijih hladnih slučajeva u historiji Quebeca. Povezali su silovanje i ubistvo 16-godišnje djevojke, koje se dogodilo 1975. godine, s muškarcem iz Zapadne Virginije koji je umro prije više od 40 godina, piše Guardian.

Policija u gradu Longueuilu tvrdi da su im DNA dokazi omogućili da budu 100 posto sigurni kako je Franklin Maywood Romine ubio tinejdžericu Sharron Prior u predgrađu Montreala. Romine je rođen 1946. u Huntingtonu, drugom po veličini gradu Zapadne Virginije, i umro je 1982. u dobi od 36 godina u Montrealu pod misterioznim okolnostima.

Njegovo tijelo je ekshumirano početkom maja na groblju u Zapadnoj Virginiji radi DNA testiranja koje je trebalo potvrditi njegovu povezanost sa zločinom. Policija tvrdi da DNA Rominea, koji je imao dugu kriminalnu prošlost, odgovara uzorku pronađenom na mjestu ubistva.

Policija istraživala više od 100 osumnjičenika

Prior je nestala 29. marta 1975., nakon što se otišla sastati s prijateljima u pizzeriji u blizini svoje kuće u montrealskoj četvrti Pointe-St-Charles. Njeno tijelo pronađeno je tri dana kasnije u šumovitom području u Longueuilu, na južnoj obali Montreala.

Policija je tokom godina istraživala više od 100 osumnjičenih, ali nisu uhapsili nijednog. Yvonne Prior, majka tinejdžerice, sada je u svojim 80-ima, još uvijek živi u Kanadi i provela je život tražeći ubicu svoje kćerke.

Romine se nije spominjao u istrazi sve do prošle godine, kad je policija otkrila njegovu opsežnu historiju nasilja i pokušaja da izbjegne pravdu seleći se između Zapadne Virginije i Kanade.

Nisu uspjeli pronaći dokument s detaljima smrti

Romine je prvi put neuspješno pokušao pobjeći iz kaznionice u Zapadnoj Virginiji 1964., a kasnije je pobjegao 1967. Dvije godine kasnije već je imao kriminalni dosje u Kanadi. 1974. je uhapšen zbog provale u kuću i silovanja žene u Parkersburgu, u Zapadnoj Virginiji. Pušten je uz kauciju od 2500 dolara dva mjeseca kasnije i pobjegao je u Kanadu, prema priči Associated Pressa iz tog vremena.

Samo nekoliko mjeseci nakon ubistva tinejdžerice 1975., Rominea su uhvatili kanadski granični službenici i izručili ga nazad u Zapadnu Virginiju, gdje je osuđen na pet do deset godina zatvora zbog seksualnog napada u slučaju Parkersburg.

Umro je u Kanadi 1982. godine, nedugo nakon što je pušten, iako dužnosnici kažu da nisu uspjeli pronaći smrtovnicu s detaljima okolnosti koje su dovele do njegove smrti. Tijelo je vraćeno njegovoj majci u Zapadnu Virginiju, gdje ga je njegova porodica pokopala, piše Index.