Kriminal

Policijska akcija u Tuzli: Sedam uhapšenih zbog prisiljavanja djece na prosjačenje

Sedam osoba uhapšeno je na području Tuzlanskog kantona nakon akcije pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Pretresi su izvšeni na šest lokacija i to na na području Lukavca, Gračanice i Kalesije.

“Uhapšeni se su osumnjičeni za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače. Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac, javlja Tuzlanski.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare