POLITBIRO Džaba im bofl respiratori: NIP, Kemo, Dino, Aša izbijaju SDA iz baglama!

7656

Nekako su se, bolje reći, naguzove, Fadil Novalić i ostali vladajući optuženici medijski osigurali po aktuelnom pitanju potvrđene optužnice o (ne)upotrebljivosti kineskih bofl-respiratora, izdašno iskeširanih iznosom od deset i kusur miliona maraka, drito uplaćenih sa budžetsko-federalnog računa.

Kako danas stvari stoje, koliko sutra će se kriminalna kompanija, na čelu sa entitetskim premijerom Stranke demokratske akcije i dopremijerkom Jelkom Milićević iz Hrvatske demokratske zajednice, na Sudu Bosne i Hercegovine braniti kako respiratori zapravo odlično rade, samo je prethodno potrebno dotične mašine, onako, knjiškim pekinškim akcentom, ljudski, kulturno, bogobojazno, zamoliti da ne ubiju prvog nesretnika kojem, gluhobilo, nepouzdanu skalameriju stručno prikače na oboljela pluća.

U koaliciji SDA-HDZ potpuno logično rezonuju! Dakle, ukoliko je profesionalac po profesiji – gotovo identičnim trikom kojim je navodno tokom rata velikodušno ignorirao zloglasne „Miće“ na široj dobojsko-teslićkoj regiji – hoću reći, ukoliko je prošle hefte Osmanu Mehmedagiću – Osmici halalilo ašićare počinjene nezakonitosti, zašto se ne bi, molićulijepo, Fadil, Jelka i ostatak malinarsko-respiratorske kompanije nadali drugačijem ishodu? To je, uostalom, konačni smisao bh. pravosuđa. Mislim, to, naime, da zaslužni prvoborci na kraju ostanu nekažnjeni.

No, na stranu pravo suđe, uključujući i obećane zlatne kašike! Važno je ovdje akcentirati taman tri bitne činjenice. Prva kaže da je lokalna političko-pravosudna hobotnica spremna učiniti i zadnji napor kako bi sačuvala budžetske sjecikese, koji su očigledno zloupotrijebili vlastite pozicije, te u doba pandemije rastalili procenat od desetak miliona maraka prilikom kupovine strogo ograničenih respiratora. Druga važna stavka jeste da navedena pljačka nikada ne bi bila izvedena samo da prethodno nije osmišljena na hastalu najvažnije čivije unutar SDA. Žene, majke, direktorice, profesorice. I treće, ali svakako ne i najbeznačajnije, Bakir Izetbegović napokon je dokazao da mu je žena svakako važnija i od stranke i od države.

Za nepunih godinu dana okolo će se sigurno pričati kako su Dino Konaković, Kemal Ademović, Aljoša Čampara, kao i (još uvijek neverificirani) Mirza Čelik, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović definitivno dohakali SDA. I to će zaista biti tačno. Međutim, k’o da na režimskim portalima čitam, aktuelni šef vladajuće stranke sa suprugom će i tada na Poljinama nervozno guliti jabuke, klevetati druge za izdaju ideala Bosne i Alije, inatiti se sa kompletnim mislećim dunjalukom.

Nažalost, bolesne ambicije iskuće, bahata ponižavanja ljudi, masovni kriminal sa porodičnim potpisom, bračnom paru vjerovatno neće ni pasti na pamet. Vrijeme je zato najbolji sudija. Izetbegovićeva SDA je, da prostite, završena priča. Replika iz čuvenih „Maratoncima“ bukvalno glasi – Ostali samo dugmići! Politički konkretno, Halid Genjac i Šefik Džaferović.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.