Kolumne

POLITBIRO Gospoja ministarka Turković: Njeni su odroni biseri rasuti…

Okruglo prije godinu dana Bakir Izetbegović kratko je prokomentirao učestale gafove koje okolo prosipa njegova kućna ministrica vanjskih poslova.

„Biseru Turković poznajem dugo. Ona je s nama decenijama i ima ogromno iskustvo u diplomatiji. Isto tako, uvjeren sam da će se pojaviti poneki gaf. Bila je izvan BiH i ne poznaje dovoljno unutrašnju situaciju, a đavo je u detalju i deševat će se ovakve stvari. Ipak, ona će sigurno biti stručna i dobra ministrica, pitajte me iduće godine za njen rad“, rekao je u decembru 2019. predsjednik Stranke demokratske akcije.

Prošlo je, kažem, taman godinu dana, a nije poznato da su Izetbegovića ponovo upitali za Turkovićkine naslagane strovale.

Istovremeno, Ministarstvo kojim višedecenijska miljenica vladajuće familije nes(p)retno rukovodi na pravom je putu ka slavnom raspadu. Ovih dana upućeniji ćakulaju kako se tamo odavno ne zna ni (t)ko pije ni (t)ko vodu nosi. Dobro, obećavajuća vijest jeste da porezni obveznici i dalje patriotski odgovorno osiguravaju lagodan život raznim tipovima raspoređenim po strateškim pozicijama na adresi Musala broj 2, a naročito podobnim stranačkim krvopijama (čast izuzetno rijetkim izuzecima poput, recimo, ambasadorice Martine Mlinarević) razbacanim po diplomatskim destinacijama širom svijeta.

Priznajem da se javno notornoj ministarki Turković nema bogzna čega premijernog prigovoriti. Njena politička karijera valjda bi stala u hiljadu i kusur kvadrata sumnjivo stečenih nekretnina, stanova, kuća i okućnica, stacioniranih od Australije do Amerike, uključujući i zajednicu opština širom Bosne i Hercegovine, te poglavito susjedne Republike Hrvatske. U zvaničnom imovinskom kartonu Turkovićka je tako prijavila pet-šest kuća, dva-tri stana, zaključno sa takozvanim dječijim doplatkom koji se, mašala, gruntovski prostire na tristotinjak kvadratnih metara pravilno raspoređenih na tri različite lokacije unutar glavnog grada BiH. Jedna od urbanih legendi također veli da je Turkovićka svojevremeno preko sarajevske Općine Stari Grad zaplijenila i stančić od 120 kvadrata. Ne dajte mi lagati, navodno ga je stekla izuzetno povoljno, za pišljivih 15.400 konvertibilnih maraka. Kupoprodaja je pritom izvedena uz halal certifikate naštancane za pljačku ovdašnje sirotinje.

Kako rekoh, ne bi nikako vrijedilo iznova gubiti dragocjeno vrijeme na Turkovićkinu bahatost, narcisoidnost, potkapacitiranost, očigledno besprizorni bezobrazluk, te konačno- ali ne i najmanje bitno-tragično ministrovanje očajne kućanice familije Izetbegović. Mudri Fikret Prevljak garant bi rek’o, svaka Sebija sebi nađe zakrpu. Uostalom, ni ovog teksta ne bi bilo samo da se bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić jutros na Twitteru nije kritički kratko osvrnuo na sinoćnje skandalozno gostovanje Bisere Turković na Face televiziji…

I onda je krenuo mazohistički belaj. Priznajem, užasno je bilo teško izdržati do kraja intervjua, ali ipak za dekontaminaciju mozga ljekovito djeluje naknadno gašenje „malog ekrana“. Kome se gadost ne gadi, neka se odmah jutjuba prihvati. Vjerujte da slika (i prilika) govori više od hiljadu riječi…

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.Povezani postovi: