Kolumne, Vijesti

Politbiro: Koalicija ciknula zbog CIK-a!

Požalio se nekidan državni ministar sigurnosti kako ga je Stranka demokratske akcije prevarila prilikom izbora novih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

„Dok mi trošimo svoje zdravlje i posljednji atom snage da pomognemo građanima u migrantskoj krizi, korona pandemiji i na drugim poljima, oni već planiraju kako da ponovo komprimitiraju izborni proces.“, napisao je upravnik Saveza za bolju budućnost.

Uz kurtoaznu konstataciju da je “Radončić djelimično upravu”, oglasio se potom i Bakir Izetbegović. Svečano je dao časnu predsjedničku riječ kako se slični propusti neće ponavljati u (goroj) budućnosti. Uglavnom, šef SDA ostvario je plan, u CIK-u je sačuvao dvojicu svojih pouzdanika, a na bivše pozicije kadrova Milorada Dodika i Dragana Čovića strateški je instalirao simpatizere i članove Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

Ali da ni CIK nije sit, niti su (nacionalističke) ovce na broju moglo bi se pokazati već narednih dana u kojim se očekuje „pandemija“ institucionalne krize za unapređenje propadanja države. Vladajući partneri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te Hrvatske demokratske zajednice već su proglasili raspad koalicije na državnom nivou.

„Neka se SDA pripremi za sakupljanje nove većine“, zaprijetili su Dodik i Čović preko ljutih glasnogovornika.

To bi valjda trebalo da znači da će ionako nefunkcionalno Vijeće ministara BiH, kao i raspadnuti bh. parlament, do kraja ovog mjeseca skončati u potpunoj blokadi. S obzirom na dosadašnje učinke vladajuće koalicije možda to i nije neka naročita šteta.

Jer, bolje je nemati vlast nego se kofrčiti foteljaškim funkcijama bez ikakvog smisla, cilja, razloga, dogovora…

Širenje sindroma zarobljene države očigledno se odvija po ranije utvrđenom protokolu. I niko se zbog toga ne uzbuđuje. Važno je ostati u dubokoj izolaciji. Prvi je to učinio Željko Komšić. Doduše, zbog kanadske korone.

Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno uredničku politiku Raporta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare