Kolumne

Politbiro: Uzalud glasanje! Predizborni cirkus u režiji SDA, SDS-a i Željka K.

Nema te gadosti koju ovdašnji političari nisu spremni prirediti samo kako bi zajahali vlast. Njihove marifetluke pohvalio bi- stariji čitaoci sigurno se sjećaju- čak i neprevaziđeni šampion mešetarenja, nezasluženo zaboravljeni sportsko-rekreativni trudbenik Velibor Džarovski.

Uglavnom, lokalni izbori su pred vratima, prljava kampanja je počela, a i teren za administrativne prevare na vrijeme je pripremljen. Jednako kao i svih prethodnih godina, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odigrat će ključnu ulogu na nezahvalnim poslovima falsificiranja političkih preferencija bh. građana.

Nedavno su asistencijom Stranke demokratske akcije Mirko Šarović i Željko Komšić na strateška mjesta unutar CIK-a instalirali svoje kabinetske poslušnike. Stoga se valjda očekuje da SDS i DF ostvare neočekivano povoljne rezultate. Poznato je, također, kako je muljanje sa zvaničnim mandatima ranije predstavljalo slatku muku HDZ-u Dragana Čovića te SNSD-u Milorada Dodika. Sada su na snagu stupile drugačije okolnosti.

Mjesec i kusur prije zakazanog glasanja pojavile su se brojne zakonski nedozvoljene pukotine na biračkim spiskovima. Naime, mrtvi glasači čudesno vaskrsavaju, a živi se višestruko ukazuju na različitim adresama. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas tvrdi kako je njegova rođena kćerka, uz zvanično prijavljeno prebivalište u Njemačkoj, prevarantski teleportirana na glasačko mjesto u obližnjem švicarskom kantonu, ali se istovremeno pojavila i na biračkom spisku CIK-ove filijale u Općini Konjic… Svaki dodatni komentar dotične problematike zbilja jeste suvišan.

Očigledno je da CIK-ovska koalicija Komšić, Šarović, te Bakir Izetbegović, pride, nema dovoljno vremena makar za neuspješni pokušaj prikrivanja unaprijed isplanirane prevare. Šanerluk je ovdje ionako općeprihvatljiva demokratska kategorija. Na koncu, rezultate bosanskohercegovačkih izbora nikada nisu ni određivali glasači, nego CIK-ovi brojači.

Zato je krajnje vrijeme da se ništa ne promijeni. Poslije glasanja nema kajanja.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare