Kolumne

Politbiro| Korontena: Dodik aktivan, Komšić izoliran, Džaferović nedostupan

Koronavirus je zvanično zahvatio i bosanskohercegovačke krajeve. Bilježe se prvozaraženi. Srećom, nema smrtnih ishoda. Nadajmo se da će tako i ostati.

Društvena atmosfera jezivo podsjeća na februar ‘92. Izbjegavamo masovne skupove, ne družimo se, panično gomilamo zalihe hrane i higijenskih potrepština. Dramatično pritom raste nepovjerenje prema slučajnim prolaznicima koji se krišom nakašlju iz neugodne blizine. Ko zna, možda će jednom, kada frka i panika zauvijek prođu, neko dovoljno telentiran napisati roman prikladnog naslova „ Kašalj- državni neprijatelj broj jedan“…

Svijet se okrenuo naopačke usljed smrtonosne pandemije. Zakapijani su vrtići, škole i fakulteti, ne rade firme, prazni su aerodromi, tržni i fitnes centri, kafane i restorani, samo rijetki tumaraju opustjelim gradskim ulicama…Život se, što bi pjesnik rekao, smiruje kao mlijeko u čaši.

PROČITAJTE  Britanska ministrica pozvala i druge zemlje da uvode sankcije političarima u BiH

Na Balkanu je stanje nešto živahnije nego u ostatku Evrope, međutim to nikako ne treba da znači kako je rizik od kolektivne zaraze značajno neizvjesniji. Kvaka je zapravo u tradicionalno ležernom odnosu većine ovdašnjih vlastodržaca prema nastalim belajima. Dovoljno je, evo, obratiti pažnju na javne istupe, bolje kazati na drsku nezainteresiranost Fadila Novalića povodom aktuelnih događaja i sve će se samo od sebe kazati… Uostalom, čak i šišmiši u Kini dobro znaju da federalnog premijera dunjalučke nevolje ne mogu dozvati empatiji!

Ipak, unutar bosanskohercegovačke političke baruštine egsistiraju i endemski primjerci koji su kritičnu situaciju shvatili krajnje ozbiljno. Bez ikakve zajebancije, takvu sortu političara predvodi Milorad Dodik. On predlaže mjere, izdaje naredbe, trudi se, nastoji biti konstruktivan, jednostavno, dejstvuje državnički kako bi umanjio štetu koja će nesumnjivo tek uslijediti. Na koncu, dobrovoljno se „samoimenovao“ za šefa svojevrsnog kriznog štaba. I preuzeo punu odgovornost.

PROČITAJTE  Džaferović: Dodik pokušava umiriti situaciju, ali Truss nije naivna. Poslala je jasnu poruku siledžijama

Dok Dodik tako trudbenički djeluje, njegove kolege iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine po običaju dokoličarski lendohane. Željko Komšić je u samoizolaciji na čistom planinskom zraku, a notorni Šefik Džaferović trenutno je nedostupan. Molimo, pokušajte kasnije….

Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno uredničku politiku Raporta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare