Politika

Politička kratkovidost SDA sad dolazi na naplatu. Arnaut: Poništenje Inzkovog zakona može se spriječiti samo ovako

Damir Arnaut: Zakon o zabrani negiranja genocida ugrožen zbog kratkovidosti SDA

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu BiH Damir Arnaut komentirao je jučerašnje glasanje u Domu naroda BiH o Inzkovom zakonu.

Naime, HDZ i SNSD glasali su za ukidanje ovog zakona.

“Jučerašnje glasanje za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida na Domu naroda državnog parlamenta pokazalo je i drugi ugao katastrofalne odluke SDA da Dodiku i Čoviću da po četiri delegata u tom tijelu. Naime, pored opće većine koju su Dodik i Čović time dobili, obojica su stekli i kontrolu nad entitetskim glasanjem. Odluka o poništavanju zakona sada ide u drugi krug i može biti zaustavljena samo ako protiv nje glasa sedam ili više delegata iz Federacije BiH. Kako Čović i HDZ kontrolišu četiri od ukupno deset delegata iz ovog entiteta, preostalih šest neće biti dovoljno da to uradi”, naveo je Arnaut.

PROČITAJTE  Vjerovatno posljednja runda pregovora o izbornom zakonu seli se u Neum. Stranke zakovane u svojim pozicijama
Arnaut: Nedržavnička politika SDA

No, tu nije kraj. On kaže da su u drugi krug glasanja jučer otišle i brojne druge sporne odluke.

“Poput zaključka da trenutni saziv Centralne izborne komisije ‘nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH’, da je Bosna i Hercegovina ‘državna zajednica’, da Ustavni sud BiH ‘donosi odluke suprotne Ustavu BiH kada je u pitanju državna imovina’, da Bosni i Hercegovini ‘nije izričito dato pravo na imovinu, niti nadležnost da regulira vlasništvo nad državnom imovinom, pa je neophodno da se to pitanje razriješi Sporazumom između dva entiteta’ kao i da ‘Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu’, naveo je Arnaut.

PROČITAJTE  Oglasio se i Genjac: Kaže da je prijedlog HDZ-a pomalo čudan

Međutim, kako navodi, zbog kratkovidosti i nedržavničke politike SDA, sve ove odluke će biti usvojene na idućoj sjednici Doma naroda, u drugom krugu glasanja.

“Licemjerni su stoga pozivi Bakira Izetbegovića na zbijanje redova u pregovorima s Draganom Čovićem oko Izbornog zakona. Poklanjanje četvrtog delegata, potpisivanje legitimnog predstavljanja, pristajanje na pregovore o kreiranju etničkih izbornih jedinica i slični potezi pokazuju da SDA u opoziciji samo traži nekoga ko je spreman biti smokvin list za njihove izdaje građanskih interesa”, zaključio je Arnaut.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare