Politika

Politički analitičari saglasni: Borba za izbore nikada nije bila intenzivnija, bezobzirnija niti prljavija. Pitanje života i smrti

Stalna kampanja političkih aktera je realnost Bosne i Hercegovine već nekoliko desetljeća. Uoči općih izbora koji bi trebali biti održani za godinu dana, čini se nikad nije bila intenzivnija, bezobzirnija niti prljavija. Teme kojima se bave rijetko su posvećene interesima građana.

Naime, politički analitičari su za BHRT prokomentarisali trenutnu političku krizu u našoj zemlji.

“Blokada institucija, najave jednostranog djelovanja, afere, međunacionalne tenzije, sukobljavanje s međunarodnom zajednicom, medijska diskvalifikacija političkih protivnika. Posljednjih dana intenzitet ovakvih političkih akrobacija je izrazito pojačan. Sljedeći izbori očigledno su pitanje  života i smrti kako za vlast tako i za opoziciju”, tumači politička analitičarka Tanja Topić.

Između ostalog, ona je istaknula je da se ovdje politika prevashodno vodi radi ličnih interesa,

PROČITAJTE  Bačić: U Srebrenici se desio genocid, Milanovićeve izjave su njegov lični stav. HDZ osuđuje genocid

“Mi živimo u uslovima koje slobodno možemo nazvati partitokratijom gdje je zapravo interes političke stranke ili bolje reći interes užeg rukovodstva pojedinih partija ono što određuje politički život”, kazala je Topić.

Sociolog Esad Bajtal kaže da smo izloženi temama koje nemaju nikakvog dodira sa stvarnošću, što odgovara antisistemu koji su uspostavile političke elite. Političke partije grubo naziva krimi interesnim etno bandama koje su građane dovele do najnižeg standarda u Evropi, a državu među najjadnije na svijetu.

Fokusirajući se na Republiku Srpsku, novinar “Euroblica” Slobodan Popadić kaže da kontinuiranu kampanju vodi gradonačelnik Banjaluke, da držanju tenzija pogoduje ostavka gradonačelnika i vanredni izbori u Prijedoru, te SNSD-ova platforma vraćanja nadležnosti i neke vrste samostalnosti entiteta.

PROČITAJTE  Naša stranka o procesu protiv Kasumovića: "Kao da se hapse teroristi". Spominju SDA i HDZ, ali i Silajdžića


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare