Kriminal

Politički skandali tresu Goražde: Edim Fejzić osuđen jer je kupovao glasove za 100 KM, ali to mu nije jedini problem

Edim Fejzić, zastupnik u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH prvostepeno je osuđen zbog krivičnog djela „Povreda slobode odlučivanja birača“, odnosno za kupovinu glasova na izborima.

“Fejzić je prvostepeno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo”, saopćeno je iz Tužilaštva BPK Goražde.

Fejzić optužen što je 07.oktobra 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke „Goraždanska priča“ u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) da na izborima za zastupnika u Skupštini BPK-a, održanim 2018. godine glasaju za njega, svjedoku iz Goražda čiji je identitet poznat Tužilaštvu, predao iznos od 100 KM kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje porodice i prijatelja obezbijedio još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPK-a.

No, nije ovo jedini pravosudni problem koji Fejzić ima za vratom.

Naime, BPK je posljednih sedmica potresao ozbiljan politički skandal. Zastupnik u Skupštini BPK Nijaz Musić objavio je snimak na kojem se čuje navodna “prodaja” MUP-a BPK i Goraždanske bolnice za ukupno 50.000 KM. Političke trgovina odvijala se navodno između SDA i Fejzićeve stranke – Goraždanska priča.

Tužilaštvo BPK preuzelo je snimke i cijeli slučaj, što bi za Fejzića mogao biti veliki problem.

Procurili su i snimci na kojima Fejzić vrši pritisak na bivšu ministricu policije Nizamu Rišljanin da poništi konkurs kako bi se uhljebili podobni. S ozbzirom na to da Rišljanin nije podlegla protisku, ona je smijenjena.

I treći snimak također je predmet istrage Tužilaštva BPK. Radi se o partijskom okupljanu na kojem se dogovaraju razni talovi.Povezani postovi: