SDA-DF Ustavni sud FBiH
Politika

Politika i licemjerstvo SDA-DF (II): Kako su uhljebili suprugu Safeta Softića u Ustavni sud FBiH

Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH grupacija SDA-DF danima već koristi za dizanje panike pričom o tobožnjoj predaji države.

SDA-DF kao argument navode to što je Komisija za izbor kao prvorangiranog imenovala Marina Vukoju, koji je navodno blizak HDZ-u. Ova grupa stranaka zamjera mu tanku biografiju, pa se tako ističe Sanela Butigan Gorušanović, kao ekspert i stručnjak.

O licemjeru, posebno SDA, već smo pisali ističući primjer imenovanja Mirsada Ćemana (jednog od osnovača SDA), koji je iz parlamentarnih klupa otišao u Ustavni sud BiH gdje bi kao trebao dijeliti pravdu ‘ni po babi ni po stričevima’.

Ranije je SDA imenovala i HDZ-ovog ministra Matu Tadića u Ustavni sud i nije imala problem s tim niti se gledala biografija.

No, količinu licemjerstva SDA-DF možda najbolje pokazuje primjer imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Bio je to dugogodišnji problem zbog kojeg je Ustavni sud FBiH bio blokiran godinama, sve zbog toga što se HDZ i SDA nisu mogli dogovoriti.

I pod pritiskom visokog predstavnika Christiana Schmidta su se dogovorili.

Tada su se Milan Dunović (DF) i Melika Mahmtubegović (SDA) s HDZ-ovim Marinkom Čavarom dogovorili da za sudije budu imenovani: Ajša Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Miličević, iz reda hrvatskog naroda i iz reda srpskog naroda Branimir Orašanin.

Dakle, SDA i DF su se sa HDZ-om preko noći dogovorili da se u Ustavni sud uhljebi supruga SDA-ovog Safeta Softića, u instituciju o kojoj danas pričaju da treba biti popunjena profesionalcima i politički neutralnim ljudima. I taj prijedlog su usvojili u Parlamentu FBiH zajedno sa HDZ-om.

No, za kompletno razotrkivanje licjemjera važno je napomenuti još jedan detalj.

Sad SDA i DF pričaju je Komisija donijela političku odluku da Vukoja bude prvorangirani, jer se u Komisiji nalaze parlamentarci. Teza je da je struka tu zanemarana i da je prevagu imao ovaj dio Komisije koji je politički obojen.

Poenta je dakle da SDA i DF smatraju kako struka mora i treba da odlučuje ko će biti u ustavnim sudovima.

A, kako su oni birali sudije u Ustavni sud FBiH?

Komisija za izbor sudija u Ustavni sud FBiH je drugačija od one koja bira sudije u državni Ustavni sud. Razlika je u tome što VSTV – dakle struka – bira ocjenjuje kandidate za Ustavni sud FBiH. I samo oni, nema parlamentaraca.

I ta struka je kao prvorangiranog izabrala Dubravka Čamparu, tužioca Tužilaštva BiH. SDA i DF su ga skinuli sa spiska, samo zato što mu je brat Aljoša Čampara u NiP-u i progurali Ajšu Softić, suprugu SDA-ovca.

Zaključak je dakle da riječ struke za SDA i DF važi samo onda kad oni nemaju nikakvog utjecaja na procese, a kada su u prilici da sa HDZ-om uhljebljuju svoje i Čovićeve ljude, riječ struke je u drugom planu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare