Vijesti

Politika Milorada Dodika danas je doživjela fijasko na tri fronta

Danas nije bio dan Milorada Dodika.

Naime, danas su se desile tri važne stvari koje se mogo okarakterizirati kao poraz politika koje zagovara, promoviše i provodi Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Optužnica protiv četničkog pokreta

Prva vijest jutros bila je podizanje optužnice protiv članova Ravnogorskog četničkog pokreta koji svake godine orgijaju u Višegradu slaveći svog vođu Dražu Mihailovića.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a optuženi su Dušan Sladojević, zvan “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksić, zvani “Vojvoda” te Risto Lečić zbog izazivanja mržnje i vjerske, rasne i nacionalne netrpeljivosti.

Prvi je to put da državne institucije krenu u obračun s nacionalistički, profašističkim pokretima koji djeluju u BiH.

Dodik je u suštini nezvanični pokrovitelj i veliki navijač četničkog pokreta. Njegovi stavovi su poznati: Četnici su bili antifašisti i branili su srpski narod od agresora – nacista i ustaša. Krvave pirove i monstruozne zločine koje su provodili, Dodik je po običaju negirao.

Skidanje ploče s imenom ratnog zločina

Drugi događaj koji je uslijedio danas jeste povijanje repa i skidanje ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama.

Kako su mediji i najavljivali, Dodik je, bar tako misli, pronašao način da se ploča skine, a da bude što manje politički oštećen.

Sve je krenulo od ultimatuma Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH. Inzko je Dodiku dao rok da ploču skine ili će mu se nametnutni sankcije.

Kako bi ispunio zahtjev Inzka, a da ne mora lično naređivati skidanje ploče, za njega je to učinila kćerka ratnog zločinca Sonja Karadžić. Ona je zatražila skidanje ploče jer je “obesmislena i ukaljana”. U roku od nekoliko sati, ploča je bila skinuta.

Time je Dodik povio rep pred Inzkom, kojeg je posljednih nekoliko sedmica vrijeđao i inatio se s njim da ploču neće skinuti.

Svima je poznato da je Dodik ploču postavio 2016. godine pred izbore i da je tad s njim bila i Sonja Karadžić.

Da se ipak plaši Inzka i najavljenih sankcija Dodik je dakle pokazao danas i time je još jedna njegova politika – veličanja ratnih zločinaca – doživjela brutalni fijasko, a on lično političko poniženje.

Ostavka Milana Tegeltije

I posljedni, ali ne manje značajni, događaj jeste ostavka Milana Tegeltije u VSTV-u.

Tegeltija je inače Dodikov čovjek od povjeranja i bio je zadužen za kontrolu pravosuđa onako kako to odgovora Miloradu Dodiku.

Godinama je Tegeltija opstajao na čelu VSTV-a upravo Dodikovoj podršci, no pritisci međunarodne zajednice postali su prejaki za njihova nejaka pleća. Težina afera i skandala bila je neizdrživa i Tegeltija je nakon “konsultacija” s Dodikom, danas najavio ostavku. Time će biti kraj jedne tamne ere vladavine pravosuđem od strane Dodika i njegovih pravosudnih meštara.

Potrebno je istaći i da je ovo samo niz poraza koje Dodik doživljava. Prvi je bio udarac na lokalnim izborima i gubirak za njega najvažnije Banja Luke, ali i Bijeljine.Povezani postovi: