Prijedlog EU

Poljska ne želi migrante sa Lampeduse: Niko nas ne može natjerati

Javno glasanje o migracijama i o drugim pitanjima, te parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

Poljska odbacuje prijedloge Evropske unije (EU) o premještanju migranata sa italijanskog ostrva Lampedusa u ostale zemlje članice, rekao je u srijedu zamjenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Maciej Wasik.

“Niko nas ne može natjerati na ovo. Ponašat ćemo se tako da ne prihvatamo imigrante. EU se sprema da uvede takvu prinudu. Zato održavamo referendum kako bi Poljaci mogli reći svoje”, rekao je Wasik za državni radio.

Javno glasanje o migracijama i o drugim pitanjima, te parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

Plan predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen od 10 tačaka za Lampedusu uključuje, između ostalog, podršku relokacije migranata u druge zemlje članice EU i njihovo vraćanje u zemlje porijekla.

Prošle sedmice je nekoliko hiljada ljudi stiglo na italijansko ostrvo čamcima iz sjeverne Afrike, što je primoralo lokalne vlasti da proglase vanredno stanje.

Iz EU navode da plan ima za cilj smanjenje neregularne migracije i pružanje trenutne pomoći italijanskim vlastima, u skladu sa osnovnim pravima i međunarodnim konvencijama.

Na pitanje radijskog voditelja "koliko će migranata sa Lampeduse Poljska prihvatiti", Wasik je odgovorio - "nijednog".

"Dozvolite mi da vas podsjetim da takvi prijedlozi postoje od 2015. godine… PiS (Stranka Pravo i pravda) ne pristaje na bilo kakvo prisilno premještanje. Situacija u Evropi se mora promijeniti, Evropska komisija mora promijeniti svoj pristup tome, i općenito se mora promijeniti stav u nekoliko evropskih zemalja koje su do sada prednjačile u prihvatanju imigranata", poručio je poljski zvaničnik.

Broj migranata koji su krenuli na opasno pomorsko putovanje u Italiju se udvostručio u odnosu na prošlu godinu i ubrzano je dostigao rekordne brojke iz 2016.