Svijet

Poljska protjerala 45 ruskih diplomata. Sumnjaju da su špijuni

Poljska je protjerala 45 ruskih diplomata koje sumnjiči da su radili za rusku obavještajnu službu, saopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Rusija tvrdi da su te optružbe neosnovane.

Odnosi između Rusije i centralnoevropskih zemalja koje su nekada bile u njenoj sferi uticaja dugo su vremena narušeni, ali je ruska invazija na Ukrajinu značajno ojačala njihova strahovanja i sumnje prema namjerama Moskve.

“Ukupno je 45 osoba s raznim diplomatskim statusom dobilo naređenje da napuste Republiku Poljsku u roku od pet dana”, izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina na konferenciji za novinare.

Jednoj osobi određen je rok od 48 sati da napusti zemlju, dodao je on.

“Rusija je naš susjed, ona neće nestati s mape Evrope, ali njena agresija protiv Ukrajine dokazuje da je ona neprijateljska država, čak je i neprijateljska prema Poljskoj”, kazao je portparol.

Tih 45 diplomata koji su protjerani predstavljaju oko polovine osoblja koje trenutno radi u ambasadi, dodao je on.

Ranije je portparol specijalne službe, Stanislaw Zaryn, izjavio novinarima da je poljska agencija za unutrašnju sigurnost identifikovala 45 osoba koje rade za rusku obavještajnu službu.

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova. On je nakon toga izjavio novinarima da nema nikakve osnove za optužbe iznesene protiv njih.

“Oni će morati otići. To je suverena odluka poljske strane i ona ima pravo da donosi vlastite odluke”, izjavio je ambasador Sergej Andreev novinarima ispred zgrade ministarstva.

Rusija također ima pravo da poduzme dodatne korake, dodao je Andreev, ne ulazeći u detalje kakve bi one mogle biti, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare