Svijet

Poljska zaoštrava odnose, nova rampa za Rusiju i Bjelorusiju

Za teretne kamione registrirane u Rusiji i Bjelorusiji bit će zabranjen ulazak u Poljsku, javlja poljska novinska agencija PAP.

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski potpisao je jučer nalog da se kamionima zaustavi ulazak u Poljsku pri ulasku preko njene granice s Bjelorusijom.

Ograničenje se odnosi na kamione, tegljače, prikolice i poluprikolice registrirane u Bjelorusiji i Rusiji. Mjera će stupiti na snagu 1. juna "do daljnjeg", objavila je novinska agencija.

Tokom prošle godine došlo je do rastućih napetosti između Poljske i Rusije. Poljska čvrsto podržava Ukrajinu na koju je Rusija prošle godine izvršila vojnu invaziju.

Ove je godine Poljska potvrdila da će poslati borbene avoone MiG-29 u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv ruske agresije, prenosi Sky News.

Ovim je potezom Poljska postala prva zemlja članica NATO-a koja je ispunila sve hitnije zahtjeve ukrajinske vlade za ratnim avionima.

Ove je godine bjeloruski sud potvrdio raniju odluku kojom je novinar poljskog porijekla osuđen na osam godina zatvora. To je također potaklo napetosti između dvije zemlje.

Prema obrazloženju uredbe, odluka je bila nužna radi "osiguranja javne sigurnosti".