Vijesti

Položeno cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas, povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Cvijeće na Spomen-obilježje poginuloj djeci Sarajeva položile su i brojne delegacije grada. I Kantona Sarajevo, entiteta Federacije BiH i drugi.

Čestitka svim građanima

Bećirović je tom prilikom uputio čestitku svim građankama i građanima. Kao i svim narodima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti BiH.

“Danas možemo svi u Bosni i Hercegovini biti ponosni na antifašiste koji su obnovili državnost Bosne i Hercegovine. Moramo reći da su antifašisti na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a pronašli jednu tačku sinteze. Tačku spajanja i zajednički imenitelj. Mislim da i u 21. stoljeću građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju pronaći tačku sinteze. Zajednički imenitelj ali i da se svi u Bosni i Hercegovini moramo okrenuti u pravcu izgradnje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja. To treba svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović u obraćanju nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Komšić je također čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima Bosne i Hercegovine.

“Ljudski je sjetiti se svih onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Onakvu kakva je danas. Možda je nismo takvu zamišljali, ali je naša i valja je čuvati”, rekao je Komšić. Te je potom komentarisao i mogućnost da Bosna i Hercegovina u narednih mjesec dana dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji:

“Očekujemo da na sjednici Evropskog vijeća bude Bosni i Hercegovini dodijeljen kandidatski status. Ali kako god da bude valja nama ostati na tom putu bez obzira na sve. Mi nemamo drugog izbora nego ovu zemlju voditi prema Evropskoj uniji. I NATO-u jer i jedna i druga integracija znači neku drugačiju i bolju Bosnu i Hercegovinu u budućnosti”.

Nakon što su položili cvijeće i odali počast na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. delegacije su isto učinile i u Spomen-parku Vraca.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, počelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo su dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za Bosnu i Hercegovinu, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare