Svijet

Pomama za vakcinama protiv majmunskih boginja: Proizvodi ga samo jedna mala kompanija. Hoće li biti dovoljno?

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija brzo širenje majmunskih boginja nedavno proglasila vanrednom globalnom ugrožavanjem javnog zdravlja, potražnja za vakcinama koje proizvodi samo jedna mala biotehnološka danska kompanija enormno je porasla, posebno nakon što je i Evropska agencija za lijekove (EMA) prošle sedmice dopustila da se Imvanex može koristiti i u zemljama EU. To odobrenje vrijedi i za Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Danska kompanija Bavarian Nordic (BN) radila je gotovo dva desetljeća na razvoju tih vakcina, a dosad ga je kupilo samo šest zemalja. No, nakon što je registrirano 18.000 oboljelih od majmunskih boginja u svijetu, kompanija posljednjih sedmica stižu narudžbe iz brojnih zemalja, pa se čak razmatra mogućnost rada 24 sata dnevno, i to svih sedam dana u sedmici, ne bi li se zadovoljila potražnja.

Naime, Bavarian Nordic (BN) jedini je svjetski proizvođač licenciranih vakcina protiv majmunskih boginja. Osim ove zaštite, smatra se i da vakcinisanje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinisanja, pa je i potražnja za danskim vakcinama enormno porasla.

Nakon pojave majmunskih boginja izvan dijelova zapadne i centralne Afrike danska je kompanija znatno povećala ne samo proizvodnju, nego i šest puta svoja finansijska očekivanja. Predviđa se da će se prihod za ovu godinu više nego udvostručiti, odnosno došao bi do 2,9 milijardi danskih kruna. Zanimljivo, kompanija je prije ove zdravstvene krize predviđala gubitak u ovoj godini od oko 1,3 milijarde kruna, a onda su dionice utrostručile vrijednost već u maju.