Svijet

Pomoć američkim građanima: Svakoj porodici po 3.000 dolara

Prijedlog zakona o privrednim olakšicama za borbu s koronavirusom, koji se finalizira u Kongresu, uključivat će i jednokratnu isplatu u iznosu od 3.000 dolara namijenjenu porodicama, izjavio je u nedjelju američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Mnuchin je u intervjuu za nedjeljne vijesti Fox Newsa rekao da će Federalne rezerve (FED) moći iskoristi do četiri biliona dolara likvidnih sredstava podrške nacionalnoj ekonomiji.

Naglasio je da bi dodatne mjere likvidnosti američkoj centralnoj banci trebale omogućiti da pomogne širokoj bazi američkih kompanija u nastojanju da prebrode idućih 90 do 120 dana.

Dužnosnici administracije Donalda Trumpa nadaju se da će do nedjelje finalizirati prijedlog zakona te da će o njemu glasati u ponedjeljak, kazao je Mnuchin, dodavši da bi se, ako se kriza ne ublaži za 10 do 12 sedmica, mogli poduzeti i dodatni koraci.

 

Mnuchin je rekao da će se problem koronavirusa bez sumnje odraziti na američku ekonomiju, no i da bi se ona trebala oporaviti pošto se širenje virusa obuzda.

“Sada bismo trebali uložiti sredstva u privredu i ako to napravimo, vjerujem da možemo stabilizirati ekonomiju”, kazao je.

Ministar je ublažio pitanje moguće recesije, nazvavši ga “tehničkim pitanjem” koje nije “pretjerano relevantno” u trenutnoj situaciji “s obzirom na to da je vlada učinkovito smanjila djelovanje velikih dijelova privrede, nastojeći usporiti širenje virusa”.

“Kad se ljudi usredotoče na recesiju, to obično čine zbog produženog ekonomskog okruženja. Ovo je jedinstvena situacija kakvu nismo imali nikada dosad. Ova je vlada samoinicijativno smanjila djelovanje velikih dijelova privrede i čim medicinska situacija bude pod nadzorom, ponovno ćemo ga pojačati”, kazao je ministar.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare