Region

Ponižavanje pred kamerama: Pogledajte šta je Vučić uradio direktoru Kancelarije za Kosovo

Čini se da je jedan od omiljenih “sportova” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića javno ponižavanje saradnika pred televizijskim kamerama. Ovo je postala uobičajena pojava prilikom javnih nastupa Vučića, a posljednji koga je Vučić navukao na “tanak led” bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Naime, tokom obraćanja medijima, nakon pregovora sa prištinskom delegacijom, koju je predvodio kosovski premijer, Aljbin Kurti, Vučić je prepričavao o čemu se razgovaralo tokom briselskog dijaloga o Kosovu. U jednom momentu je zastao, pa je Petković pokušao da mu suflira… Međutim, to se nije dobro završilo, pa je direktor Kancelarije za KiM “dobio prstima”, piše Nova.rs.

“Kad god misliš da se ne sjećam ili da stanem na sekund, razmisli dva puta da li znam ili ne”, prekinuo je Vučić svoje obraćanje kako ukorio Petkovića zbog dobacivanja.

Ovo nije prvi put, a vjerovatno ni posljednji da predsjednik Srbije na ovakav način razgovara sa ljudima iz svog okruženja i da im javno urušava autoritet(ako je on ikada i postojao). Od kad je preuzeo vlast, Vučić je sebi izgradio imidž čovjeka čija riječ mora da se poštuje, što se možda najbolje oslikava kroz odnose sa ministrima u Vladi Srbije.

Iako im formalno nije šef, predsjednik Srbije često javno izdaje naredbe članovima vlade i govori im kako da se ponašaju, kritikuje ih što ne troše novac ili ih proziva što traže mnogo para. U pomenutoj predstavi, gdje je Vučić u ulozi nastavnika, a državni funkcioneri u ulozi djece, veoma često se prelazi granica, pa tako, na primjer, možemo čuti šefa srpske države kako im prijeti da mu se “ne pojavljuju pred očima ukoliko propuste obilježavanje stradanja Srba tokom akcije Oluja”, da ih kritikuje zbog odnosa sa građanima, da ih proziva da lažu i izmišljaju troškove…

Trpe svi, najviše Drobnjak

Tokom svečanosti povodom puštanja u saobraćaj drugog kolosjeka obilaznice oko Beograda, jedan građanin se obratio ministru saobraćaja, Tomislavu Momiroviću, zbog problema oko eksproprijacije. Ministar mu je tada rekao da “nema smisla da sada govori o tome, jer je ovo svečan čin”.

I tu nastupa Vučić:

“Ne slažem se i ne interesuju me svečani činovi. Ne interesuje me gdje je problem – riješite problem”, rekao je Vučič, da bi se potom obratio Momiroviću:

“Da naučiš nešto. Najgore je kad ti se neko obrati, a tebi nije prijatno, i ti mu kažeš: “ovo je svečani trenutak”, šta me briga što je svečani trenutak, riješi problem, slušaj sad”.

Kinjenje Drobnjaka omiljeni sport

Direktor Puteva Srbije, Zoran Drobnjak, spada u grupu ljudi koje Vučić najradije javno ponižava. Tako je, tokom posjete radovima na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin, Vučič sa njim ušao u polemiku oko dužine puta, tvrdeći da Drobnjak ne zna kilometražu.

Vučić: Aj’ pitam te to, ako krenem iz Beograda – nije važno – doći ću…

Drobnjak: Dobro, ajde, manje od deset kilometara, biće znači 105.

Vučić: Nije deset, kako 105, bre?

Drobnjak: Pa šta ima, od Mrčajevaca do Kraljeva…

Vučić: Pusti, bre, Mrčajevce. Imaš 20 od Mrčajevaca do Kraljeva

Ljajić (ubacuje se): Devetnaest kilometara.

Vučić: Do Adrana, Kraljeva, 20 kilometara.

Drobnjak: Manje, znači 15, znači biće oko 100 kilometara.

Vučić: Pa, kako će 100 da bude!? Ne mož’ da bude više od 90.

Drobnjak: Pa, koliko sad ima Kraljevo – Novi Pazar?

Vučić i Ljajić (uglas): Pa, 91!!!

Drobnjak: Ima više.

Vučić: Pa, nema više.

Ljajić: Ajd’ da ga mjerimo sad.

Drobnjak: Da mjerimo, ima više.

Vučić: Pa, kako ima više, bre, Drobnjak? Gdje ima više?

Drobnjak: Ima 105, 106.

Vučić: Ma, šta pričaš, bre, Drobnjak!

Drobnjak: Pa, gledao sam kartu kad sam dolazio i mjerio.

Vučić: Pa, 90 kilometara, nema više od 90 kilometara. Mi smo kolima sad došli.

Drobnjak: Ja kažem da ima više. Dobro, nema veze.

Pored neznanja, šef srpske države voli da komentariše i Drobnjakovu sklonost da popije koju čašicu više.

“Ja znam da je Drobnjaku juče bilo najljepše kad je išao da rješava probleme u Donjim Banjanima. Tamo su mu seljaci dali četiri, pet, šest čašica, ali ja sam to odobrio da ne bude da je on kriv. Drobnjak voli koju čašicu više, ali dobro radi. A jednu si popio i za mene Drobnjak”, pitao je Vučić jednom prilikom direktora Puteva.

Ljut na Babića zbog ljetovanja, Udovičića prozivao za porijeklo

Ni funkcionera SNS, Zorana Babića, nisu zaobišle Vučićeve packe. Kritikovao ga je pred partijskim kolegama i medijima, zbog toga što ljetuje na eksluzivnim hrvatskim ljetovalištima, a ne u Sopotu.

“Koliko puta sam ti rekao Babiću – šta bre ideš na otmjena ljetovališta na Brionima i na Hvaru. Imaš druga na Brionima? Nađi druga u Sopotu a ne na Brionima, jer naš narod nema druga na Brionima”, odbrusio je Vučić svom saradniku.

Ostaće upamćeno i kako je ministru Vanji Udovičiću rekao da ne zna kojoj naciji pripada.

“Vanji je teško da ustanovi kojoj naciji pripada. Ne mogu da kažem da je kao svi Srbi, pošto teško da bih mogao da kažem da je Srbin. Čovjek voli da kuka, to je nevjerovatno””, rekao je Vučić, upitavši Udovičića:

“Vanja, je l’ nešto nije istina?”

“Predsjedniče, sve je istina što kažete”, odgovorio mu je Udovičić.

Zašto niste štitili Anu?

U septembru 2018. godine, na sjednici GO SNS u Sava centru, Vučić je kritikovao stranačke funkcionere zbog toga što nisu stali u odbranu Ane Brnabić, koju su prozivali predstavnici opozicije. U svom govoru posebno se osvrnuo na neaktivnost člana Predsjedništva Miluna Todorovića.

“Gdje smo reagovali kada je jedan od lidera zaprijetio premijerki, koju ste vi izabrali ovdje, jer sam vas prvi pitao da ovlastimo poslaničku grupu da joj da podršku, silovanjem. Što Milune nisi održao konferenciju za štampu u Čačku? Zgrožen sam, neću da prijete našim sestrama, kćerkama, majkama silovanjem”, rekao je tada Vučić.Povezani postovi: