Svijet

Ponos mornarice potopljen. Jesu li Rusi u tajnosti izvlačili tijela iz uništene Moskve?

Potapanje u aprilu raketne krstarice Moskva, broda sa 510 članova posade, koja je predvodila ruski pomorski napad na Ukrajinu, bio je veliki simbolični i vojni udarac ruskoj armiji.

Rusi su nakon potonuća objavili da je eksplozija na brodu izazvala požar, dok je Ukrajina objavila da su njene snage raketnim projektilima uništile brod.

Rusija tada nije priznala nikakve žrtve – naprotiv, objavljen je snimak na kojem, se tvrde, vidi posada Moskve na paradi u krimskom gradu Sevastopolju.

No, sada ukrajinska novinska agencija Unian kaže da je Rusija posljednje dvije sedmice izvlačila tijela iz olupine broda, kao i tajne dokumente.

Agencija je citirala jednog ukrajinskog obavještajnog zvaničnika koji je jednoj radio stanici rekao da je Rusija poslala pet do sedam brodova u to područje.

“Uglavnom, to su bili čamci za spašavanje, tegljači, koji su izvadili tijela, uklonili svu opremu koja je tamo klasificirana i očistili kruzer, kako bi uzeli ono što je tamo ostalo, da ne bi palo u ruke trećih zemalja”, citiraju Vadyma Skibitskyog.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare