Magazin

Ponosni na novi zakon. Intimni odnosi prije braka vode direktno u zatvor

Indonezijski parlament ovaj će mjesec, kako se očekuje, donijeti novi krivični zakon kojim će se izvanbračni seks sankcionirati kaznom do godinu zatvora, potvrdili su zvaničnici.

Revizijom zakona također će se zabraniti vrijeđanje predsjednika i državnih institucija te izražavanje stavova suprotnih indonezijskoj državnoj ideologiji. Zabranjen je i suživot prije braka.

Zakon u izradi decenijama

U izradi je decenijama. Očekuje se da će novi kazneni zakon biti usvojen 15. decembras. Rekao je to za Reuters zamjenik indonezijskog ministra pravosuđa Edward Omar Sharif Hiariej.

“Ponosni smo što imamo krivični zakon u skladu s indonezijskim vrijednostima”, rekao je Reutersu u intervjuu.

Bambang Wuryanto, zastupnik uključen u nacrt, rekao je da bi novi zakon mogao biti usvojen već sljedeće sedmice.

Ako bude usvojen, primjenjivao i na indonezijske građane i na strance, prenosi HRT.

Prethodni nacrt zakona trebao je biti usvojen 2019. godine. Međutim, izazvao jer proteste širom zemlje. Desetine hiljada ljudi demonstrirali su u to vrijeme protiv niza zakon. Posebno onih za koje se smatralo da reguliraju moral i slobodu govora, za koje su rekli da će ograničiti građanske slobode.

Kritičari kažu da su od tada unesene minimalne promjene zakona. Vlada je posljednjih mjeseci održala javne konsultacije širom zemlje kako bi pružila informacije o promjenama.

Neke promjene koje su provedene uključuju odredbu koja bi mogla omogućiti zamjenu smrtne kazne u doživotni zatvor nakon 10 godina dobrog ponašanja.

Mogu ih prijaviti bliski rođaci

U zakonu ostaje kriminalizacija pobačaja. Izuzetak su žrtve silovanja. Tu je i zatvorska kazna za “crnu magiju”.

Prema najnovijem nacrtu od 24. novembra u koji je Reuters imao uvid, seks izvan braka, koji mogu prijaviti samo ograničene strane poput bliskih rođaka, nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od godinu.

Indonezija, država s najmnogoljudnijom muslimanskom većinom u svijetu, ima stotine propisa na lokalnoj razini koji diskriminiraju žene, vjerske manjine i LGBT osobe.

Samo nekoliko sedmica nakon što je Indonezija predsjedala uspješnim sastankom Grupe dvadesetorice (G20) na kojem je njena pozicija podignuta na globalnoj sceni, predstavnici poslovnog sektora kažu da nacrt zakona šalje pogrešnu poruku o najvećoj ekonomiji jugoistočne Azije.

“Za poslovni sektor, provedba ovog običajnog prava stvorit će pravnu nesigurnost. Natjerat će ulagače da ponovno razmotre ulaganje u Indoneziju”, rekao je Shinta Widjaja Sukamdani, zamjenik predsjednika Indonezijske udruge poslodavaca (APINDO).

Klauzule koje se odnose na moral, dodao je, “nanijele bi više štete nego koristi”. Posebn bi bilo štetno za kompanije koje se bave sektorima turizma i ugostiteljstva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare