Svijet

Ponovo otkazan Oktoberfest

Oktoberfest u Munchenu zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, saopćio je bavarski premijer Markus Soeder.

“Oktoberfest niti ove godine neće biti moguć”, rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon konzultacija s Gradskom upravom grada Münchena.

Soeder je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organiziraju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od organiziranja slavlja.

Gradonačelnik Munchena Dieter Reiter je rekao da je odluka donesena već sad jer “ne bi imalo smisla” čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ta manifestacija iziskuje.

“Za mene je to vrlo teška odluka”, rekao je Reiter.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u napučenim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, usprkos očekivanjima da će do septembra najveći dio građana biti vakcinisan.

Ovogodišnji Oktoberfest se trebao održati od 18. septembra do 3. oktobra. Prijašnjih godina Oktoberfest je posjećivalo po šest miliona posjetitelja.

Posljednji Oktoberfest, koji je održan 2019., gradu Münchenu je ostvario prihode od 1.23 milijarde eura.

Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je objavio dnevnik Augsburger Allgemeine, 69 posto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.Povezani postovi: