Ekonomija

Ponovo rastu cijene gasa

Cijena prirodnog gasa na evropskom tržištu je skočila, pa je danas, prema berzi ICE, postigla još jedan rekord premašivši 800 dolara za 1.000 metara kubnih.

Cijena oktobarskih fjučersa u holandskom TTF-u 14. septembra premašila je 800 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno 65,50 evra po megavat-času u domaćinstvu.

Povećanjem od više od 70 dolara za 1.000 metara kubnih u samo jednom danu, cijena gasa u Evropi je sada najveća u posljednjoj deceniji.

Sručnjaci upozoravaju da, iako je trenutni skok cijena robe u Evropi nenormalan i promjenljiv, novi rekordi su više nego mogući s obzirom na mali obim skladištenja i zimu koja se brzo približava.

Cijene gasa mogu čak dostići 1.000 dolara za isto toliko metara kubnih, ali situacija će zavisiti od niza faktora, uključujući rast cijena gasa na tržištu u Aziji i vremenske prilike, napominju stručnjaci.

PROČITAJTE  U Srebrenici na evidenciji nezaposlenih 1.358 osoba

Rusija bi mogla spasiti situaciju za evropsko energetsko tržište nakon što pokrene isporuke gasa preko tek završenog gasovoda “Sjeverni tok dva”, izjavio je TASS-u Dmitrij Marinčenko, direktor grupe za prirodne resurse i robu u rejting agenciji “Fič”.

“U ovom trenutku pokretanje “Sjevernog toka dva” može povećati isporuke gasa”, rekao je on.

Zamjenik šefa Ruskog fonda za energetsku bezbjednost Aleksej Grivač istakao je da je očigledno potrebno povećanje snabdijevanja, budući da je dnevni kapacitet snabdijevanja gasom kroz dva kraka “Sjevernog toka dva” uporediv sa cjelokupnom količinom tečnog gasa koji se sada isporučuje Evropi, prenijela je “Raša tudej”.Povezani postovi: