The Last of Us jasmila žbanić portret
Vijesti

Žbanić o ubijenoj djeci Sarajeva: Neka Tužilaštvo istraži rad institucija koje smo plaćali trećinu vijeka da nam daju istinite podatke. Neću više odgovarati na komentare

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić pozvala je nadležne da dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva kako bi se utvrdio tačan broj o kojem se spekulise ovih dana.

Ova njena reakcija je izazvala mnogobrojne reakcije, ali i oštre kritike na njenom postu na Facebook-u.

Međutim, bh.rediteljica se povodom ovoga ponovo oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu.

“Hvala svima na kostruktivnom razgovoru o jako važnoj temi broja ubijene djece u Sarajevu. Jedno ubijeno dijete je previše i svaki broj je strašan. Laganje o broju ubijene djece ponižava i žrtve i preživjele. Kao građanka Sarajeva zahtjevam od Kantonalne Vlade i premijera Edin Forto te gradonačelnice Sarajeva Benjamina Karić rođ. Londrc da objave tačan broj ubijenih građana Sarajeva kako bi prestala manipulacija koja ponižava žrtve i izjednačava nas sa onima koji lažu i o karaktru agresije i o brojevima ubijenih u ovom ratu.

Na mom zidu pojavio se niz konstruktivnih prijedloga o utvrđivanju odgovornosti (zbog čega ili koga nemamo tačne brojeve )- te predlažem medijima i tužilaštvu da istraži rad institucija koje smo plaćali trećinu vijeka da nam daju istinite podatke oko kojih se još uvijek, skoro 30 godina nakon rata sporimo obzirom da nisu radili svoj posao ili su ga radili pod političkom kontrolom kojoj je odgovaralo muljanje. Smatram ovo pitanje od krucijalne važnosti za proces daljeg života u BIH. Pošto neću više moći odgovorati ljudima i botovovima (jer nemam više vremena) želim se zahvaliti svima koji su dali svoje mišljenje. Ja ću sigurno biti i dalje uključena u ovu temu, ali na druge načine”, kazala je Žbanić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare