Vijesti

Ponovo su se uzburkali pobunjenički duhovi u SDP-u: Kreću na Nikšićevu stolicu, a sve bi moglo završiti konačnim raspadom Trojke

Fijaskom s izborom Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva ponovo su se uzburkali duhovi u najvećoj ljevičarskoj stranci u BiH – SDP-u.

Iako unutarstranački sukobi u SDP-u već dugo tinjaju, u posljednje vrijeme bile su ratne sjekire prilično pokopane.

Međutim, front protiv trenutnog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića ponovo je otvoren, a udarnici su Jasmin Imamović, Vojin Mijatović, Saša Magazinović i Segmedina Srna-Bajramović.

Članovi SDP-a koji su “pod kontrolom” struje protiv Nikšića, smatraju njega najodgovornijim za propast priče oko Bogićevića i tu tezu koriste za lobiranje među drugim članovima kako bi se okupila kritična masa za prekompoziciju rukovodstva stranke.

No, Bogićević je samo vrh ledenog brijega.

Cilj pobunjeničke struje je nešto sasvim drugo.

Naime, kako nam je preneseno iz ove stranke – kolovođa cijele priče je Jasmin Imamović.

On i njegovi istomišljenici žele “skloniti” Nikšića, a tako otvoriti put da se SDP izvuče iz koalicije sa Narodom i pravdom te Našom strankom.

Njihovo mišljenje je da ova koalicija štetu SDP-u i da SDP treba biti samostalna politička stranka koja neće samo pratiti druge dvije.

Pored toga, ovoj struji smeta i dobar odnos koji Nikšić ima sa SBB-om i Fahrudinom Radončićem. Smatra se da to partnerstvo također nanosi ogromnu štetu SDP-u zbog, kako kažu, loše percepcije koju Radončić i njegov SBB imaju javnosti.

Za poziciju šefa SDP-a već se naziru mogući kandidati – prvi u redu je upravo Imamović, a tu su i Magazinović ali i Denis Bećirović.

Zanimljivo je da su se u unutrastranačku borbu u SDP-u uključili i pojedini članovi NiP-a. Prije svega, Elmedin Konaković, koji navodno ima ulogu medijatora čiji je cilj sačuvati Nikšića što duže na vrhu stranke i tako sačuvati koaliciju tzv. Trojke. Konaković svoj utjecaj širi preko Igora Stojanovića, svog prijatelja.

S druge strane, u Našoj stranci se s pažnjom posmatra cijeli proces. Već dugo se u političkim kulorima špekulira o sve većem nezadovoljstvu članova NS-a politikom koju vodi Predrag Kojović. I sam Kojović je u nekoliko navrata govorio da je “umoran” od vođenja stranke i stalnog pronalaženju kompromisa.

U tom smislu, sve češće se spominje Sabina Ćudić. Naime, kako nam je rečeno, ona s pažnjom prati dešavanja u SDP-u i potajno se nada padu Nermina Nikšića. To bi navodno otvorilo put u Našoj stranci da se krene u konačno svrgavanje Kojovića.

Nije tajna ni da veliki broj članova NS-a nije zadovoljan koalicionim partnerstvom s NiP-om.

Za sada niti u SDP-u niti u NS-u ne postoji kritična masa, međutim, postoji bojazan da bi se ona mogla stvoriti do kraja godine. Time bi pod uptinik došla i najava o zajedničkom nastuputu Trojke na Općim izborima 2022. godine, što je prema mnogima, jedina nada za promjenu vlasti u Federaciji BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare