Ekonomija

Pooštrene mjere u borbi protiv koronavirusa. Hong Kongu ugrožen status finansijskog središta

Prošle je sedmice Hong Kong udvostručio svoje restrikcije protiv širenja COVID-19 koje su ionako među najstrožijima u svijetu. Vijest je izazvala razočarenje u poslovnoj zajednici u gradu i pitanja prijeti li to statusu azijskog finansijskog središta, prenosi FENA.

Čelnica grada, Carrie Lam, objavila je da će skoro svi izuzeci od karantina za inozemne i domaće putnike sada biti ukinuti.

Kazala je da je to učinjeno kako bi se ubrzalo ponovno otvaranje Kine u regiji, ali je u nekim poslovnim zajednicama to primljeno kao pretjerivanje. Lam je ranije izjavila da je otvaranje prema kineskoj matici “bitnije” od otvaranja prema drugim regijama.

Hong Kong ima jedan od najstrožijih režima karantina u svijetu, dok većina putnika koja stiže u grad mora da se podvrgne 21-dnevnom hotelskom karantinu zbog epidemije koronavirusa.

PROČITAJTE  Eksplozija korone u najzatvorenijoj zemlji na svijetu: Kim mobilizirao vojsku i 11.000 zdravstvenih radnika

Bilo je nekoliko izuzetaka u tom režimu za diplomate, poslovne čelnike i pojedince iz kineske matice s dozvolom boravka u Hong Kongu.

– Uvučeni smo u neku vrstu dileme, jer u cilju nastavka putovanja bez karantina s maticom (Kina), mi moramo osigurati da praksa suzbijanja COVID-19 bude u skladu s praksom u matici – izjavila je Lam novinarima, prenosi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare