Politika

Pooštrene mjere u SBK: Policijski sat od 22 do 5 sati

Zbog loše epidemiološke situacije Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je u utorak naredbu kojom se ograničava kretanja građana u periodu od 22 sata do 5 sati ujutro.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je novinarima da je ta mjera donesena na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva SBK te kako se očekuje da će omogućiti bolju kontrolu noćnog rada.

“Do sada je to ograničenje bilo od 23 sata, ali smo novu naredbu donijeli jer je teško stanje i zbog toga što se bolnice sve više pune. Ova mjera bi trebala donijeti efekte kada je riječ o noćnom radu, odnosno da se to vrijeme skraćuje i stvori bolja mogućnost kontrole”, kazao je Lendo nakon vanredne sjednice kantonalne vlade.

PROČITAJTE  Kako je Papa Franjo čestitao Komšiću Dan državnosti BiH

Naglasio je da Vlada SBK nije pristalica zatvaranja ugostiteljskih objekata nego traži da se poštuju mjere o ograničenom broju gostiju.

“Inspekcijama smo rekli da kontroliraju i kažnjavaju one koji to ne budu činili i vjerujte da će doći do potpunog zatvaranja takvih objekata na 15 dana. Problem su i tržni centri u kojima imate dugačke redove na kasama, a blagajnice nemaju zaštitnu opremu”, naglasio je Lendo.

Vlada je na izvanrednoj sjednici donijela odluku da u SBK bude zadržan tzv. kombinirani model organiziranja nastave.

“To smo odlučili na osnovu procjene da još nije kritična situacija kada je u pitanju prijenos zaraze kod učenika i profesora. Niko praktično u školi nije dobio zarazu, primjenjivali smo dobe mjere i na njima ćemo i dalje insistirati”, kazao je Lendo.

PROČITAJTE  Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj: Milanović u Dodiku vidi saveznika. Izjavom o Srebrenici otvorio je Pandorinu kutiju

Kada je riječ o prijevozu građana, prijevoznici će morati ograničiti broj putnika, a inspekcije će intenzivnije obavljati kontrolu.

“Prijevoznici će morati uvesti više vozila kako bi u njima bilo manje putnika, a obavljat će se kontrola nošenja maski i održavanja distance. To je važna mjera jer se primjećuje da je u bolnicama sve više oboljelih koji su koristili prijevozna sredstva u većim grupama”, kazao je Lendo.

Svim institucijama i organizacijama Vlada SBK preporučila je da u što većoj mjeri organiziraju rad od kuće.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare