Ekonomija

Poražavajuća statistika: Što Nijemac može kupiti za 18 KM, stanovnik BiH treba platiti 28,65 KM

Nakon prvobitnog šoka zbog nestašice, a zatim višestrukog rasta cijena ulja i brašna, tržište u Njemačkoj se stabiliziralo, piše Večernji list BiH.

Zašto je sve skuplje?

Police u trgovinama su napunjene, a cijene vraćene na one od prije početka ukrajinsko-ruskog sukoba. Dakle, Nijemci, prema istraživanjima tržišta i pisanjima tamošnjih medija u svojim trgovinama kilogram brašna ne plaćaju ni jednu marku, tačnije svega 0,90 KM, a litru ulja 3,60 KM. Dva kilograma pilećih bataka u ovoj zemlji stoje oko 10 KM, čokolada Milka od 300 grama četiri KM, dvije litre gaziranog soka dvije KM, maslac 4,50 KM. Pakiranje od 18 jaja prve klase Nijemci će platiti sedam KM, a veliko pakiranje deterdženta za pranje veša, dovoljno za 130 pranja, svega 40 KM. Pakiranje od osam sladoleda u ovoj zemlji stoji nešto više od tri KM, kilogram paniranih pilećih odrezaka 12 KM, dok je kilogram kobasica oko 11 KM. Veliko pakiranje pudinga Monte od 400 grama Nijemci, prema izjavama, trenutačno mogu kupiti za svega tri KM, a u BiH se za taj novac može kupiti tek 150 grama ovog djeci omiljenog deserta.

U trgovinama u BiH potpuno je drugačija slika. Uz ionako loš standard, svakodnevni rast cijena sve veći broj stanovnika ove zemlje gura u siromaštvo i neimaštinu. Kupuje se samo ono najosnovnije, a neke kategorije društva, poput penzionera, primorane su kupovati samo na komad. Naime, kilogram brašna u domaćim je trgovinama i više nego dvostruko skuplji od trgovina u Njemačkoj – ovisno o proizvođaču, ali prelazi dvije KM. Cijena litre ulja, ovisno o proizvođaču i trgovini, kreće se od pet do 6,50 KM. Kilogram pilećih bataka stoji i do 8 KM, a čokolada Milka od 270 grama nerijetko je u trgovinama, osim promo akcija, i do sedam KM. Dvije litre gaziranog soka u Njemačkoj su 2 KM, a u trgovinama u BiH 2,50 KM. Zanimljiva je i cijena maslaca. Naime, pakiranje koje u Njemačkoj stoji 4,50 KM – u BiH je sedam KM. Pakiranje od 15 komada jaja je oko pet KM. Jedan sladoled na štapiću u BiH stoji oko jednu KM i više, ovisno o proizvođaču, a za osam bi trebalo izdvojiti osam KM. Deterdžent za veš za 80 pranja u trgovinama u BiH prodaje se po cijeni od 30 KM. Iz navedenog je vidljivo kako na samo pet namirnica Nijemac, u odnosu na stanovnika BiH, može napraviti značajnu uštedu prilikom samo jedne kupnje. A o dugoročnoj uštedi na ovakvim cijenama suvišno je i govoriti.

Prema ovim izračunima za kilogram brašna, litru ulja, 250 grama maslaca, jednu čokoladu i kilogram bataka Nijemac treba izdvojiti 18 KM, dok, s druge strane, stanovnik BiH te namirnice ne može kupiti (prema cijenama određenih artikala i proizvođača) bez 28,65 KM.

Prednjači prema dole

Usporedbe radi, prosječna plata u Njemačkoj je 3427 eura, dok je u BiH oko 500 eura. Kada je riječ o vraćanju cijena na staro u Njemačkoj, treba naglasiti kako je to rezultat mjera koje su donesene na inicijative tamošnjih vlasti. Od početka godine Njemačka je uvela tri seta protuinflacijskih mjera. Smanjen je porez na gorivo za ekonomiju, uvedene su subvencije za kompanije koje su pogođene stanjem na tržištu koje je izazvala agresija na Ukrajinu, kao i porezne olakšice. U BiH još uvijek nema konkretnih mjera koje bi smanjile divljanje cijena osnovnih životnih namirnica. Potrošačka je košarica primjerice u junu ove godine iznosila 2640,21 KM, od čega je samo za prehranu bilo potrebno izdvojiti čak 45,70% posto od ukupnih sredstava ili oko 1200 KM. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH navode kako je za maj 2022. godine potrošačka košarica četveročlane porodice iznosila 2639,48 KM, dok bi tekućeg, ali i idućeg mjeseca, prema procjenama, iznos košarice mogao biti i viši.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare