Svijet

Porodice žrtava napada 11. septembra ne žele Bidena na svečanosti. Imaju jako dobar razlog što

Porodice žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. protive se sudjelovanju američkog predsjednika Joea Bidena na godišnjici tog događaja ako ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata, za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.

Članovi porodica, kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, u petak su objavili pismo s obzirom na to da se bliži 20. godišnjica događaja.

“Ako ne deklasificira dokumente, neka ne dolazi”

U njemu pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju ako prethodno ne objavi dokumente.

“Dvadeset godina kasnije jednostavno nema razloga, poput neutemeljenih tvrdnji o “nacionalnoj sigurnosti” i tomu slično, držati te podatke u tajnosti. No ako predsjednik Biden odbije i stane na stranu saudijske vlade, morat ćemo se javno usprotiviti bilo kakvom sudjelovanju članova njegove administracije u bilo kojem memorijalnom događaju 11. septembra”, stoji u pismu koje je potpisalo oko 1700 ljudi izravno pogođenih tim napadima.

PROČITAJTE  Strašno: Nijemac kastrirao muškarce na kuhinjskom stolu. Sada je i osuđen

Saudijska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Porodice već duže imaju ovaj zahtjev

Članovi porodica žrtava terorističkih napada na SAD već dugo traže da se objave dokumenti američke vlade, koji bi pokazali je li Saudijska Arabija financijski ili drukčije pomogla bilo kojoj od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koja je izvela napad.

Dana 11. septembra 2001. u napadu avionima na zgrade Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku, na Pentagon i u rušenju aviona na polje u Pennsylvaniji poginulo je gotovo 3000 ljudi.

Petnaest od 19 otmičara bilo je iz Saudijske Arabije. Povjerenstvo američke vlade nije pronašlo dokaze o tomu da je Saudijska Arabija izravno financirala Al Kaidu. No, pitanje jesu li to činili pojedini saudijski zvaničnici ostalo je otvoreno, piše Index.

PROČITAJTE  Bidenova administracija odlučila: Američki zvaničnici bojkotirat će Zimske olimpijske igre u Pekingu


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare