Svijet

Porošenko pokušao napustiti Ukrajinu, zaustavili ga na poljskoj granici! ‘Stavili su ga na crnu listu‘

Nekadašnjem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku u petak navečer je onemogućen izlazak iz zemlje u Poljsku, objavila je Ukrajinska Pravda. Kako javlja ovaj list, Porošenko je granicu pokušao prijeći na prijelazu Rava-Ruska, no u njegovoj stranci “Europska solidarnost” tvrde da su ga vlasti stavile na “crnu listu” te da su mu zabranili izlazak iz Ukrajine.

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Irina Geraščenko, ujedno i zastupnica Porošenkove stranke, u saopćenju je ustvrdila da je bivši ukrajinski predsjednik namjeravao ići na godišnju sjednicu NATO-ove parlamentarne skupštine, koja se održava 29. i 30. maja u Litvi, kao dio delegacije Vrhovne Rade. Ona je navela i da je 31. maja i 1. juna trebao učestvovati na sastanku Evropske narodne stranke, no sve je to dovedeno u pitanje nakon što je u 23:45 sati zaustavljen na kontrolnom punktu te mu je uručena, prema riječima Geraščenkove, “nekakva naredba” kojom mu je zabranjeno putovanje izvan države.

U stranci “Evropska solidarnost” insistiraju da je Porošenku putni nalog lično potpisao predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, a Irina Geraščenko u činjenici da je bivšem predsjedniku onemogućen izlazak iz zemlje vidi dokaz postojanja “crnih listi” s obzirom da je ostatku delegacije dozvoljen odlazak na NATO-ovu parlamentarnu skupštinu.

Ipak, Ukrajinska Pravda navodi da bi iza svega mogla stajati istraga zbog moguće veleizdaje kojom je Porošenko obuhvaćen, a zbog koje mu je još u januaru, nakon povratka iz kratkog egzila u Turskoj, bila izdana mjera zabrane napuštanja Kijevske oblasti.

Također, nedavno su objavljeni detalji saslušanja medijskog tajkuna i opozicionog političara Viktora Medvedčuka, kojega ukrajinske vlasti također terete za veleizdaju, a koji je ustvrdio da je Porošenko lično odobravao njegovo navodno ilegalno trgovanje ugljenom i drugim robama s proruskim pobunjenicima u Donbasu gdje su oni proglasili dvije republike koje je uoči početka invazije priznala Ruska Federacija.

Porošenko se od početka invazije u nekoliko navrata pojavljivao u medijima naoružan kalašnjikovom kao jedan od ukrajinskih branitelja u Kijevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare