Svijet

Portugal doživio najtopliji juli u gotovo stotinu godina

Portugal, koji je pogođen iznimnom sušom, doživio je “najtopliji juli u posljednje 92 godine”, objavio je u petak nacionalni meteorološki institut u mjesečnom klimatskom biltenu.

Riječ je o “najtoplijem” mjesecu od početka prikupljanja podataka, po Portugalskom institutu za more i atmosferu. Prosječna maksimalna temperatura iznosila je 31,16 stupnjeva Celzijevih, po IPMA-u.

Institut ističe da je u tom razdoblju zabilježena rekordna temperatura za juli od 47 stepeni. Ta temperatura izmjerena je 14. jula u Pinhau na sjeveru zemlje.

Kad je riječ o padalinama, juli je “četvrti najsuši mjesec od 2000.”. Količina kiše koja je pala odgovara “jedva 22 posto prosjeka”, po institutu.

Suša se također pogoršala. Potkraj jula, 55 posto teritorija bilo je pogođeno “teškom sušom”, a 45 posto “ekstremnom”. Toplinski val u srpnju uzrokovao je velike šumske požare, prenosi HRT.

Po naučnicima, česti toplinski valovi nedvosmisleni su dokaz zagrijavanja planeta zbog ljudskog djelovanja i bit će sve češći, dužji i jači.

Zima je ove godine u Portugalu bila četvrta najtoplija i peta najsuša od 1931. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare