Svijet

Portugal sutra ulazi u novi lockdown

U petak stupa na snagu novi lockdown kako bi stavili pod kontrolu rekordno visoke brojeve novih slučajeva koronavirusa, najavio je premijer Antonio Costa.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno: svi bismo trebali ostati kod kuće”, rekao je Costa danas novinarima.

Mjere će biti slične onima tokom šestosedmičnog lockdowna između marta i aprila prošle godine, osim što će škole ostati otvorene.

Vlasti će ublažiti ograničenje kretanja na dan predsjedničkih izbora 24. januara kako bi birači mogli izaći na birališta, piše Reuters.

Od petka će se u Portugalu zatvoriti sve neesencijalne kompanije, uključujući frizerske salone. Restorani će također biti zatvoreni, ali će moći dostavljati. Supermarketi, ljekarne, pekare, benzinske crpke i banke ostat će otvoreni.

Kako bi se osiguralo poštivanje novih mjera, vlasti će udvostručiti kazne za njihovo kršenje. Prema portugalskom zakonu, mjere bi se trebale razmatrati svakih 15 dana, ali je Costa danas rekao da će lockdown vjerovatno trajati mjesec dana.

U zemlji s 10 miliona ljudi do sada je ukupno zabilježeno 507.108 slučajeva zaraze covidom-19 i 8236 smrtnih slučajeva. Nagli porast infekcija nakon Božića uzrokovao je snažan pritisak na zdravstveni sistema.

U Portugalu su do sada vakcinisano 82.000 ljudi, prednost su imali zdravstveni djelatnici i štićenici domova za starije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare