BHDoktor

Poruka konjičkog ljekara: Zajedno i čeličnom disciplinom do pobjede

Na Facebooku se oglasio ljekar iz Konjica dr. Amil Družić koji se obratio svojim sugrađanima sa preporukama kako da sačuvaju sebe i druge. Ukupan broj zaraženih u ovoj hercegovačkoj općini popeo se na 10, a u cijeloj BiH na 90.

Njegov status prenosimo u cjelosti.

“Upoznati ste sa činjenicom da je sve više registrovanih slučajeva zaraženih Korona virusom u našoj državi, a posebno Konjicu.

Jako je bitno da znamo da je SADA pravi trenutak da budemo RAZBORITI i spriječimo te usporimo širenje virusa brzo i bez puno loših posljedica. SADA je trenutak da svi budete ODGOVORNI i pridržavate se propisanih mjera – BORAVAK KUĆI, NE SOCIJALIZIRATI se, ukoliko NUŽNO izlazite iz kuće to mora biti sa rukavicama i maskom te dezinfekcionim sredstvom. Nakon povratka kući sve staviti na pranje i dobro oprati ruke. Ne rukovati se, grliti ili razmijenjivati bilo koju vrstu fizičkog kontakta. U prodavnicama i apotekama stajati u razmaku od najmanje 2 metra i gledati da se ne stoji tamo gdje ima više od troje ljudi.

Neće biti jednostavno i moramo se spremiti na najgore ishode za nase najugroženije kategorije – stariji od 65 godina i oni koji već imaju neka zdravstvene probleme (mada i ostali nisu sigurni), ali ako se BUDEMO pridržavali propisanih mjera možemo znatno smanjiti širenje virusa i njegov vijek trajanja.

Kod kuće pojačajte IMUNITET uzimanjem više C vitamina (2-3 grama dnevno), D vitamin (najmanje 2.000 jedinica dnevno), i svi ostali prirodni proizvodi za dizanje imuniteta. Lagana prehrana, dosta zelenog povrća, bijelo meso, supice. Također, možete grgljati i ispirati usta slanom vodom ili Betadinom. Bitno je da održavate vlažnost organizma i da unosite puno tečnosti.

Ono što je sad zavladalo s ovom situacijom i panikom je strah, strah prouzrokuje stres, a stres obara imunitet. Zato samo pozitivno razmišljanje, činite stvari u kućnim uslovima koje vas ispunjuju i čine sretnim. Osmijeh na lice, koliko god to bilo teško.

Ukoliko primjetite neke od simptoma – povišena temperatura, škakljanje u grlu, suhi kašalj, otežano disanje – javite se na jedan od brojeva za prijavljivanje i ne približavajte se drugima dok ne dobijete upute za dalje.

Kontaktirajte putem telefona svog porodičnog ljekara na slijedeće kontakt brojeve:

036 / 712- 561

036 / 712- 562

036 / 712- 565

ili da se javite telefonskim putem Higijensko – epidemiološkoj službi (HES) na broj 036/712 563 kako bi dobili potrebne upute.

Mimo radnog vremena dežurna liniju kontaktirati na broj 036/712-569

NA TAJ NAČIN ĆE VAM SE PRUŽITI SVE POTREBNE UPUTE!!!

NIPOŠTO DOLAZITI BEZ PRETHODNOG KONTAKTIRANJA TELEFONSKIM PUTEM!

Obavezna je samoizolacija od 14 dana osoba koji su došli iz inostranstva.

Sretno, zajedno i čeličnom disciplinom ćemo pobijediti”, poruka je doktora Družića.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare