Politika

Poruka stanovnicima, a posebno djeci i mladima u BiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je poruke stanovnicima BiH, a posebno djeci i mladima, povodom situacije sa korona virusom. Prenosimo ga u cijelosti:

 

Djeci i omladini su poručili:

"Draga djeco, draga mladeži Bosne i Hercegovine, ni slutili niste da će vaš raspust početi nešto ranije. Ne zbog lijepog vremena nego zbog virusa koji je vaše školske učionice prenio u vaše domove, a vaše velike odmore pretvorio u virtualni susret sa vašim prijateljima.
Nema vrijednije i bolje mladeži od ove koja živi, raste, odgaja se i školuje u BiH. Gdje god da odete uvijek ste najbolji. Gdje god da odete pokažete najbolje rezultate. Pokažite najbolje od sebe i u ovim teškim danima za vas i vaše roditelje.

 • Ostajte doma
 • Igrajte se doma
 • Družite se u virtualnom svijetu
 • Kreirajte obrazovne webinare za vaše vršnjake i neka imaju više pregleda od svih youtuber-a
 • Pokažite da YouTube može biti najbolja obrazovna platforma
 • Neko od vas lijepo crta, neko pleše, piše, rješava zadatke iz matematike, pjeva, radi najbolje ukrase od papira.
  Snimite sve to i podijelite svojim virtualnim i prijateljima iz svakodnevnog života.
 • Umjesto besmislenih poruka kojima nas često prepadaju ljudi iz virtualnog svijeta, vi ga ovih dana pretvorite u kreativni prostor mladih BiH. Poštujte molbe vaših roditelja da ostanete doma.
 • Znamo da je sunce iznad zgrada najveći izazov, ali neka ostane gore visoko a vi oslikajte svoje sunce u vašim domovima.
 • Pomozite svojim roditeljima u starijim da i oni ove teške dane provedu družeći se i u ljubavi s vama.

I ne zaboravite:
„Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi!“

Što čekate? Krenite u malu avanturu mijenjanja svijeta u vašim domovima!
Vaše Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine"

 

Dok je poruka svim stanovnicima sljedeća:

"Žiteljima Bosne i Hercegovine
Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa

Cijenjeni žitelji Bosne i Hercegovine,

Ovih dana svakodnevno slušate brojne instrukcije, naredbe, naputke o ponašanju u izvanrednim uvjetima u kojima se naša država našla. Vaši životi ne sliče onim od prije nekoliko dana. No, to nikako ne znači da vaš optimizam, hrabrost i duh trebaju klonuti.

Uvjereni smo da nije jednostavno slušati stalno i nanovo naredbe i oštre zahtjeve za discipliniranim ponašanjem, ali vaše zdravlje nije i ne smije biti prepušteno slučajnosti i nemaru.

Vaše zdravlje ovisi ponajprije od vas samih i uvažavanja instrukcija koje svi svakodnevno dobivamo. Najvažnija instrukcija je ne kretati se. Ostati doma i organizirati život u tom okružju. Ako to radite vi štite živote drugih obitelji, a ako to rade drugi štite život vaše obitelji.

Ovim povodom citirat ćemo riječi jedne mlade osobe, pacijentice onkološkog odjela u Sarajevu:

„U slučaju korone, s kim god da ja dođem, otpast ću jer sam onkološki pacijent. I nisam jedina! Koliko li nas samo ima koji ćemo otpasti! Mislite na nas i molim vas ostanite kući.“

Ovo su riječi koje su važnije od svih institucionalnih apela i odluka, naredbi i zabrana jer su riječi čovjeka koji želi život kao i svi mi! Neka nam ove riječi stalno odzvanjaju u ušima. Danas su to riječi ove hrabre osobe, a sutra već, možda, naše. Stoga, još jednom vas molimo: Uvažite mjere smanjenog kretanja, jer ako se vi budete kretali možda ćete onemogućiti kretanje vaših najbližih jer ćete biti zaraženi!"