Vijesti

Posjetili smo Narodnu kuhinju Stari Grad: Tetka Zilha svima nedostaje

Prije četiri mjeseca građane Sarajeva potresla je vijest da preminula tetka Zilha (Šeta), koja je ostala upamćena kao jedan od simbola glavnog grada naše zemlje.

Prisjetimo se, Narodna kuhinja Stari Grad koju je vodila Zilha Šeta je osnovana je u martu 1992. godine s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu Kantonu Sarajevo.

Međutim, i nakon smrti tetke Zilhe uposlenici ove kuhinje svakodnevno spremaju ukusne i tople obroke za građane Sarajevo, kojima je to neophodno.

Svakodnevno se trude da obroci budu što kvalitetniji i raznovrsniji. Kako bi provjerili kakva je trenutna situacija u Narodnoj kuhinji, posjetili smo je i razgovarali sa upravnikom Narodne kuhinje, Amirom Radeljašem.

Amir Radeljaš / Foto: Raport

Kako kaže trenutno imaju pet uposlenih radnika i 620 redovnih korisnika kuhinje.

"Od smrti tetke Zlihe prošlo je četiri mjeseca. Ono gdje je tetka Zilha stala mi smo nastavili dalje. Imamo i određen dio pakata koji dostavljamo. Dakle, radi se o donacijama gdje napravimo pakete i dostavljamo teško oboljelim građanima. Nikog ne odbijamo, sve što možemo mi dijelimo i ono hrane i namirnica što eventualno ostane u toku dana. Tetka Zilha nam nedostaje, ali ne samo nama nego i gradu i narodu. Bila je široke ruke i svima je pomagala. Nikada nije bila da ne da nikome ništa", kazao nam je Radeljaš.

Hrane ima dovoljno / Foto: Raport

Za Raport je kazao da od Vlade Kantona Sarajevo svaki mjesec imaju obezbjeđenu hranu.

"Istina je da je došlo do raznih poskupljenja. Cijene iz dana u dan divljaju. Vidite i sami kakva je situacija. Kanton Sarajevo i Općina Stari Grad nam obezbjede od hljeba, mesnih proizvoda, povrća... Uz to sve imamoi razne donacije građana. Imamo i nekoliko firmi naših donatora. Ljudi koji malo bolje žive uzimaju po dvije paprike, e zamislite koji su u stanju potrebe. Pandemija je jako utjecala, ali i prije pandemije je bio veliki broj korisnika. Daj Bože da nema potreba za Narodnoj kuhinjom", istaknuo je Radeljaš za Raport.

Podjela obroka je svaki dan od 8.30 sati do 11 sati, a otvoren je punkt u Tarčinu.