Svijet

Posljednji potez Putina otkriva svu brutalnost njegovog režima: Udovice i majke bez posljednjeg zbogom

Iako Rusija skriva taj broj “kao zmija noge”, pretpostavlja se da je više od 20.000 njihovih vojnika izgubilo život u Ukrajini. Da stvari uvijek mogu biti gore dokazuje i vijest koja se nedavno pojavila, a koja kaže da je navodno ožalošćenim porodicama rečeno da neće dobiti državnu odštetu za smrt svojih najmilijih ako preuzmu tijela od strane ukrajinskih vlasti, piše The Mirror.

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina pretrpjele su velike gubitke tokom 86 dana borbi od početka invazije. Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Vadym Denysenko kaže da ruske porodice nisu prikupile tijela mrtvih najmilijih iz “straha” od vlasti.

Rekao je da Putinova vlada “zastrašuje rođake mrtvih i nestalih”.

“To sprečava majke, supruge, djecu da odu na teritorij Ukrajine i da odvoze tijela svojih mrtvih”, rekao je Denysenko.

‘Prvi slučaj u historiji’

“Ovo je vjerovatno i prvi slučaj u historiji čovječanstva kada žene, majke i djeca ruskih vojnika, birajući između moguće odštete i straha od ruskih vlasti i mogućnosti da pokopaju svoje dijete ili muža, biraju prvo”, dodao je.

Denysenko tvrdi i da Rusija odbija primiti svoje mrtve, a tijela se gomilaju u Ukrajini.

“Možemo samo reći da je ovo vjerovatno prvi rat u hiatoriji čovječanstva kada jedna zemlja odbije uzeti tijela svojih mrtvih”, rekao je.

Ruski leševi koje je Ukrajina izvukla s bojišta drže se u vagonima-hladnjačama. No, sumnja se da Putinu ne žuri da se vrate kući jer bi poplava mrtvih tijela otkrila pravi broj mrtvih u ratu.

“Apeliramo na majke, rodbinu i prijatelje onih vojnika koji su poginuli na ukrajinskom teritoriju da dođu, identificiraju i pokupe tijela svojih rođaka”, rekao je Denysenko.

Smrt umjesto pomoći

Ukrajina je također istaknula kako je imala timove za potragu koji su prikupljali tijela ruskih vojnika i, gdje je bilo moguće, identificirali ih i označili. Army Inform, informativna agencija Ministarstva odbrane Ukrajine, u izvještaju je rekla kako “informacije o takvim ukopima i jednostavno napuštenim tijelima u oslobođenim područjima Harkovske regije primamo prvenstveno od naše vojske.”

Informacije o mrtvim ruskim vojnicima koje su za sobom ostavili njihovi zapovjednici često su dolazili od strane lokalnih stanovnika koji su preživjeli okupaciju. Postojali su i izvještaji o ruskim komandantima koji su ubili svoje ranjenike, umjesto da im daju ljekarsku pomoć.

Procjene se razlikuju, Ukrajina tvrdi da je Moskva izgubila više od 24.000 vojnika, ali riječ je o grubim budžetima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare