Ekonomija

Poslodavci i sindikat napokon složni, ali šta rade vlasti u FBiH. Kada će radnici dobiti veće plaće?

Cijene potrošačke košarice iz mjeseca u mjesec vrtoglavo rastu, dok mjesečna primanja građana u BiH ostaju ista. Dobra vijest pojavila se prije nekoliko dana.

Naime, Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Savez samostalnih sindikata BiH još jednom pozivaju predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da hitno usvoje neophodne izmjene zakona koje bi omogućile povećanja plaća zaposlenima u FBiH u iznosu do 400 KM.

Neophodna povećanja plaća

Međutim, kako nam je pojasnio predsjednik Udruženje poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović ne radi se o obaveznom povećanju.

"Mi jesmo usaglasili prijedlog sa Sindikatom, međutim nije obavezno povećanje za poslodavce. Moguće je povećanje do 400 KM, ali to bi bilo oporezivano sa mnogo manjim porezom.

Još krajem prošle godine smo pokrenuli aktivnosti i uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Konačan cilj izmjena i dopuna ovih zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru koje bi iznosilo do 400 KM", kaže Smailbegović za Raport.

Dodaje da je hitno donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH.

"Plate su tržišna kategorija. Država reguliše socijalni minimum, sve preko toga je stvar tržišta. Ne možemo nikog natjerati da podiže platu.

Ovakva ideja će otvoriti mogućnosti jer je neoporezivo. Istina je da su plate relativno niske, ne samo plate nego i penzije. Prosto, standard je na niskom nivou.

S druge strane, moramo gledati širu sliku. Plata ne bi se smjela izgubiti konkuretnost. Ukoliko bi država donijela zakon gdje bi se smanjili doprinosi puno bi bilo bolje radnicima", smatra Smailbegović.

Ključni problemi

Istaknuo je na kraju razgovora za Raport da poslodavci imaju dva ključna problema.

"To su visoki doprinosi i nedostatak radnika. Mislim da imaju šanse da se riješe ovi problemi. Treba liberizovati tržište. Ima i onih koji su na birou, a ne žele da rade. Smatram da treba napraviti jasne propise ko su aktivni tražioci posla, a ko nije", zaključio je Smailbegović.

Podsjećamo da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora prošle godine, minimalna plaća povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH.

Predlažući izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, UPFBiH i SSS BiH žele osigurati značajnije povećanje ne samo minimalne, nego i  svih drugih plaća zaposlenih u realnom sektoru u FBiH.