Kultura

Postavkom u Vijećnici obilježena 29. godišnjica projekta Ars Aevi

U jeku ratnih zbivanja 1992. godine u Bosni i Hercegovini na poziv umjetničkih direktora muzeja Evrope 150 umjetnika iz cijelog svijeta odlučili su darovati svoja djela Gradu Sarajevu kada je nastala najznačajnija kolekcija savremene umjetnosti Planete Zemlje – Ars Aevi.

Večeras je u sarajevskoj Vijećnici obilježena 29. godišnjica od osnivanja projekta Ars Aevi, koji je vječni odgovor na nepravdu opsade Sarajeva. Šezdeset djela iz te kolekcije postavljeno je u Vijećnici na stalnoj postavci.

Art depo

Iako je ideja da se izgradi muzej savremene umjetnosti već dugo prisutna to se još nije dogodilo, no na predstavljanju posebne postavke u auli Vijećnice večeras je potvrđeno da je osigurana urbanistička dozvola za njegovu izgradnju u kvartu muzeja.

Osnivač projekat Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić prisjetio se da je do 1999. godine cjelokupna kolekcija bila postavljana u dvije velike dvorane Centra Skenderija, potom je premještena u prostore Historijskog muzeja, a potom u Dom mladih, dok je prošle godine postignut dogovor da njen dom bude u Vijećnici.

– Iako je postavka sjajno napravljena u pitanju je forma art depoa, a ne široka muzejska postavka. Na dva sprata Vijećnice dostojanstveno je predstavljeno 60 umjetničkih djela dok još 90 njih posjetioci ne mogu vidjeti – kazao je.

Pojasnio je da je u auli postavljeno osam dijela koja inače nisu postavljena u prostoru Vijećnice jer im je potrebno više prostora, a drugi dio izložbe donosi tokove nastanka Ars Aevia.

Izrazio je nadu da će u naredne tri ili četiri godine doći do veoma ozbiljne saradnje Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo da se realizira plan izgradnje Muzeja Ars Aevi čime bi se upotpunila urbanistička i kulturološka ponudu glavnog grada BiH.

Vrijedna djela

Direktorica Javne ustanove “Gradski muzeji” Sarajevo Senka Ibrišimbegović podvukla je da je posjetitelji mogu vidjeti vrlo vrijedna djela kolekcije koja je nastala u vrlo specifičnim uvjetima opsade grada kao vrsta umjetničkog apela za okončanje agresije.

– Ona je stoga od izuzetne važnosti za ovaj grad. Kolekcija se nadalje širila te je sada čini 150 djela – podvukla je Ibrišimbegović, također izražavajući nadu da će u vrlo skoroj budućnosti biti izgrađen muzej kako bi sva djela dobila svoj stalni dom.

Na otvaranju posebne postavke u auli Vijećnice okupljenima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je obilježavanje 29. godišnjice važan kulturni i društveni događaj iznjedren čudom bh. otpora.

Prema arhitektonskim projektima koje je talijanski arhitekta savremenog doba Renzo Piano darovao Gradu Sarajevu, Muzej Ars Aevi će biti izgrađen u prostoru općine Novo Sarajevo na urbanističkoj lokaciji Vilsonovo šetalište koja se povezuje s lokacijama Zemaljskog muzeja BiH i historijskog muzeja BiH te će zajednički činiti muzejsku četvrt Sarajeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare